Innehåll:
När temperaturen sjunker och hösten står för dörren är det läge att se över trädgården och då även växthuset. Egentligen behöver inte ett växthus så mycket mer arbete än vad trädgården behöver, men då det både är trångt och varmt kan det kännas som mycket mer. Dock är det viktigt att man gör ett ordentligt arbete så att man till våren kan börja plantera direkt utan att behöva göra i ordning det man borde ha gjort till hösten.
Om man inte planerar att ha en vinterträdgård rycker man upp alla gamla plantor och lägger på komposten. Försök att se till att du får med så mycket av plantan som möjligt när du rycker upp den. Gamla rötter och dylikt kan dra till sig svamp och mögel under den fuktiga tiden av vintern och förstöra för dig nästa säsong. Om det är så att man planerar att ha en vinterträdgård klipper man bara ner växterna för vintervila, en stor växt kommer ändå inte klara sig så det är lika bra att man klipper ner den med en gång och besparar växten arbetet med att försöka hålla en större planta igång under viloperioden.
Jorden inne i växthuset är nu troligen tom på näring och går inte att användas en säsong till. Det bästa är att byta ut jorden helt då en sådan rotation sänker risken för sjukdomar dramatiskt, men om man inte vill ta tag i ett sådant slitgöra kan man arbeta in kompost i den befintliga jorden och återanvända den. Det viktigaste när man arbetar in kompost är att man faktiskt arbetar, att bara slänga komposten ovanpå jorden duger inte utan man måste verkligen blanda in det och luckra upp jorden ordentligt. Detta gör jorden extra fin för daggmasken som sedan kommer att förädla jorden åt dig. Om man skall ha en vinterträdgård är det däremot viktigt att man absolut inte gör någonting med jorden, särskilt inte fyller den med näring. Växter under vintervila behöver en jord låg på näring för att inte missuppfatta perioden och börja växa. Istället bearbetar man upp jord någon annanstans och sedan blandar ihop jordarna, alternativt planterar om växterna, till våren.
Att hålla rent och snyggt i växthuset är alltid viktigt men det är särskilt viktigt inför vintern. Dels för att man skall ha så lite som möjligt att göra till våren och dels för att de flesta skadedjur skyr kylan lika mycket som du och gärna gömmer sig i ett växthus, finns det gott om gömställen ökar givetvis risken. Dessutom kan det vara en bra idé att plocka bort all överflödig jord och kompost som kan tänkas finnas inne i växthuset efter att man rivit upp gamla växter och bearbetat jorden. Glöm inte att rensa även luften, vädra ur ordentligt med öppna dörrar och fönster i ett par dagar. Tvätta av både väggar och tak samt se över tätheten vid skarvarna, kanske det är dags att täta med lite silikon. Är det så att gammal jord ligger kvar kan man vattna den rikligt för att även rengöra den. Salter och andra ämnen sköljs bort och jorden blir renare, detta gör man dock innan man tillför kompost i sådana fall.
Om det är så att man skall ha en vinterträdgård är det absolut nödvändigt att man förbereder växthuset för kylan då ett växthus i sig inte isolerar värme så bra när det är minusgrader ute. Om man klär hela insidan av växthuset med bubbelplast och ställer in en liten fläkt med termostatstyrning förhindrar man att temperaturen kryper under nollstrecket och ökar chanses för plantorna att överleva. Det är också absolut nödvändigt att man ser över tätheten extra noga, fläkten kan nog kompensera för ett mindre drag men med lite silikon på rätt ställe kan man spara in mycket på elkostnaderna för att driva fläkten. Fler pengar insparade ger fler pengar till växter, tänk på det.