Innehåll:
Man kan givetvis bygga sitt eget växthus från grunden, men idag är det ofta på tok för tidskrävande för den vanlige hobbysnickaren och därför kan man numera välja det smidigare men dyrare alternativet – att köpa ett växthus. Som de flesta förstår växer inte växthus på träd, inte ens hos den lokala trädgårdshandeln, så man får söka sig till större trädgårdsfirmor och därigenom beställa ett växthus som man sedan kan få levererat till sig, antingen färdigt eller i bitar. Hos vissa större trädgårscenter kan du rent av få med dig växthuset direkt vid inköp, så det lönar sig att hitta en så stor affär som möjligt. Innan man köper det bör man fatta en del beslut.
Storleken på ett växthus beror på vad man tänker använda det till. Det finns miniväxthus som inte är särskilt mycket mer än ett skåp som fungerar alldeles utmärkt för mindre växter, men i dessa fall är det kanske synd att prata om just växt-”hus”. Det finns också normala odlingsväxthus som är just i den där storleken som man förväntar sig att ett växthus är. Odlingsväxthuset är till för att odla saker i och ingenting annat, perfekt för den lilla grönsaksodlingen. Om man vill göra någonting mer än bara odla grönsaker finns det större växthus, de som är lite högre för mindre fruktträd ska få plats och de som har större yta så att man inte bara får plats med grönsakerna utan också ett litet bord med sittplatser. Växthuset blir på så sätt även ett litet lusthus att ha gäster i. Om man har gott om yta och gott om pengar kan man satsa på ett jättestort växthus, ett orangeri. Dessa växthus används för att hushålla större odlingar och blir som en liten tropisk park i sig självt, dessa används även för att täcka över utomhuspooler för att förlänga badsäsongen ett flertal månader.
De allra flesta växthus man köper idag är gjorda i aluminium. Det är lätt att hantera, tål både regn och rusk och, sist men inte minst, är billigt att massproducera. Trots detta finns det fortfarande växthus av trä att köpa. Skillnaden mellan de olika materialen är snarare kosmetisk än någonting annat och då trä ofta är trevligare att se i en trädgård än metall, är de växthus som är gjorda av trä dyrare. I övrigt är de relativt lika när det kommer till underhåll och träet är impregnerat för att tåla lika mycket nötning som växthuset av aluminium, men för långvarigt användande kan det ändå vara bra att tänka över inköpet lite till. Ett växthus av trä kostar mer och kommer kräva en del underhåll i det långa loppet men tillför lite mer personlighet till trädgården. Ett växthus av aluminium, målat eller ej, är inte riktigt lika charmigt men kostar mindre vid inköp och kräver minimalt med underhåll. Sedan är det upp till dig, vad du vill ha i din trädgård.
De allra flesta växthus ute i folks trädgårdar idag har glas som material. Det är billigt, släpper in gott om ljus och är lätt att rengöra. Dock är glas ett ömtåligt material som lätt går sönder om man är oförsiktig och dessutom spricker gärna glasrutor på vintern. Idag finns ett alternativ till glaset, plast. Plast är något dyrare än glas, men tål mer, åtminstone från början. Ju äldre plast blir, desto skörare blir det. Dessutom är plast ganska svårt att hålla rent. De positiva egenskaperna plast har är snarare vad man kan göra med materialet än materialet i sig. Det finns plast som har en liten luftspalt i sig och på så sätt är värmeisolerande och hjälper till att hålla en jämn temperatur. Det finns också plaster som gör att växthuset kan stå i fullt ljus utan att bränna plantorna inuti, alltså slipper man hålla på med att måla på och tvätta bort den där skuggfärgen som annars är så vanlig. Det finns för- och nackdelar med båda materialen, i slutänden handlar det om vad man själv ser som viktigast och vilket material som uppfyller de krav som man har på ett växthus.