Våga plantera ovanligare frukter och bärbuskar i trädgården

Innehåll:

Äpplen, krusbär och jordgubbar i all ära – men varför inte utöka odlingarna med lite ovanligare frukter och bär nästa planteringssäsong?

Här nedanför har vi samlat några tips på lite ovanligare val som fungerar upp till odlingszon 4 i Sverige (och vissa ännu högre än så).

Koreansk berberis

Koreansk berberis

Koreansk berberis är en buske som producerar stora klasar med små röda bär som har syrlig smak. Eftersom bären är så syrliga används de huvudsakligen för att göra sylt, marmelad och liknande, och som tillsats i chutney. Det här är en taggbuske, men det är enkelt att plocka bären utan att sticka sig eftersom klasarna hänger ned under de böjda grenarna.

Man bör inte äta stora mängder råa bär, eftersom det kan orsaka förgiftning.

Actinidiaceae kolomikta

Actinidiaceae kolomikta - härdig kiwi-planta

Den här plantan kallas ibland för härdig kiwi-planta, eftersom den klarar sig upp till och med växtzon 5 i Sverige och producerar små bär som har en djup, söt kiwi-smak. Bären är dock inte alls lika stora som äkta kiwifrukter utan har ungefär samma storlek som krusbär.

I naturen växer A. kolomikta vild i östra Ryssland, Korea, Japan, delar av Kina och den är anpassad för ett ganska kallt klimat, vilket gör att den passar bra i många delar av Sverige. Exempel på populära kultivarer är Anna, Oscar och Paula som alla är härdiga upp till och med zon 5 i Sverige.

De vilda plantorna och de flesta kultivarer kräver att man har minst två plantor (en hona och en hane) som kan pollinera varandra för att man ska få någon frukt. Även för de kultivarer som är självfertila brukar man få en mycket större bärskörd om man planterar minst en hanplanta i anslutning till honplantorna.

Varning: En del katter blir lite smågalna när de träffar på en A. kolomikta och anfaller busken. Troligen påminner den om kattmynta på något vis. Om du upptäcker mystiska bitmärken på bladen i trädgården kan det vara en katt som varit framme.

Havtorn

Havtorn

Sverige ingår i det naturliga utbredningsområdet för havtorn (Hippophae rhamnoides) men det är ändå en förhållandevis ovanlig trädgårdsväxt här.

Havtornsbären är syrliga och aromatiska, och smaken påminner en del om passionsfrukt. Det gäller att skörda dem vid rätt tidpunkt för att fånga den bästa smaken. Skördar man för tidigt är bäret väldigt surt och skördar man för sent smakar det övermogen och härsket.

För att få bärskörd behöver man odla havtorn i par, så att en handplanta kan befrukta honplantan. Exempel på populära par i handeln är ”Romeo & Julia” (till och med zon 5) och ”Svenne & Lotta” (till och med zon 4).

Hjortron

björnbär

ODLA hjortron? Det går väl inte? Jo, det går faktiskt alldeles utmärkt, om man ordnar en så kallad surjordsbädd som påminner om hjortonets naturliga miljö ute på myrarna. Och tänk vad härligt att kunna skörda hjortron till syltkoket från den egna torvan! För att få till en surjordsbädd är rhododendronjord en bra grund. Odla gärna i pallkrage för att kunna ha extra kontroll på jordförhållandena.

Det går att köpa hjortonplantor i handeln; ett exempel på ett bra val är sorten Nyby som är självfertil och dessutom härdig till och med växtzon 6 i Sverige.