Om man vill tjäna pengar på sticklingar är det viktigt att man är villig att lägga ned både tid och energi på det. Till att börja med gäller det att sätta sig in i marknaden, och vidare krävs förstås att man vet hur man på bästa vis tar hand om plantorna. Det rör sig om levande organismer så det gäller att veta vad man gör.
När vi hör talas om sticklingar som sålts för rejäla priser handlar det ofta om sådana som hör till familjen Kallaväxter (Araceae), en familj bestående av enhjärtbladiga växter där blommorna sitter samlade i täta kolvar. Exempel på släkten som ingår i Areacea är Alokasiasläktet (Alocasia), Filodendronsläktet (Philodendron), Monsterasläktet (Monstera) och Gullrankesläktet (Epipremnum).
De sticklingar som betingar allra högst priser är vanligen sådana som är tagna från en planta som på något vis avviker från normen för den arten, till exempel genom att ha spräckliga blad i grönt och vitt när normen för arten är helgröna blad.
Innan du går ut för att införskaffa plantor och sticklingar vill vi skicka med dig några varnande ord. Man bör inte lita blint på märkningar, inte ens när man handlar i väletablerade växtbutiker på och utanför internet. I svenska blomsterhandlar är det till exepel inte alls ovanligt att plantor är märkta Monstera obliqua trots att det egentligen rör sig om Monstera adansonii. Ofta är det inte ens medvetet fusk som ligger bakom, utan missförstånd och okunskap. Det gäller alltså att man själv försöker undersöka vad det rör sig om, och till exempel jämför bilder på plantan (eller sticklingens moderplanta) med officiella bilder av hur arten eller varianten ska se ut.
Alokasiasläktet (Alocasia) innehåller ungeför åttio beskrivna arter. Alokasior växer vilda i delar av Oceanien och delar av sydöstra Asien, och trivs bäst i en subtropisk miljö.
Många medlemmar av Alokasiasläktet är populära krukväxter och i handeln finns också många hybrider och varianter. Ett exempel på en ofta odlad alokasia är Alocasia macrorrhizos som är växer i regnskogen på öar i sydöstra Asien samt i Queensland, Australien. Den är ätlig, men det är viktigt att man tillreder den på rätt sätt eftersom växtsaften annars kan orsaka irritation.
De flesta medlemmar av alokasiasläktet behöver rejält med solsken, och man ska helst spreja plantorna med vatten regelbundet utan att lämna dem plaskblöta. Försök efterlikna miljön i en regnskog. Bladen ska helst rengöras (varsamt) med vatten en gång i veckan. Alokasior kan ha svårt att överleva vintern i svenska bostäder på grund av ljusbrist och vårt torra inomhusklimat. Under vintern är de extra knepiga att vattna och spreja korrekt eftersom de lätt angrips av röta och ohyra om det blir blött på fel sätt för dem.