Lejongap

Populärnamn: Lejongap
Vetenskapligt namn: Antirrhinum majus
Familj: Scrophulariaceae
lejongap blommor

Typ av växt: Sommarblomma

Beskrivning: Lejongap har såsom namnet antyder blommor som ser ut som en öppen mun med tjocka läppar. Blommorna kan ha alla tänkbara färger såväl som en kombination av olika färger. Blommorna sitter på spiror som är helt täckta med blommor. Bladen är avlånga och mörkt gröna.

Storlek: Olika varianter når från 15 – 100 cm höjd

Blomsäsong: Blommar hela sommaren.

Jord/läge: Lejongap älskar sol: den växer och blommar bäst och mest om man placerar den i ful sol men den kan också med framgång odlas i halvskugga. Den trivs i de flesta jordar utom tunga lerjordar men utvecklas bäst om den planteras i väldränerad näringsrik jord.

Plantering: Kan endast köpas som färdiga plantor eller som frön som man sår själv. Frön bör försås inomhus eftersom blomsäsongen för lejongap som sätt direkt på friland börjar sent och blir relativt kort. Om man vill förså sina lejongap bör man sätta fröna ca 2 månader innan man vill plantera ut plantorna. Fröna behöver ljus för att gro och skall därför inte täckas. Man bör toppa plantorna när de är ca 10 -15 cm höga för att få buskigare plantor.  Mindre lejongap varianter passar bra både i blomlådor och i rabatter.  Högre arter är bäst lämpade för rabatter. Plantera plantorna på samma sätt som du planterar ut andra sommarblommor.
lejongap bland andra blommor

Skötsel: Lejongapet är en tacksam växt som är nöjd så länge man ger dem vatten och gödslar regelbundet. Blomning kan ibland avstanna om vädret blir för varmt under sommaren. Man kan då stimulera förnyade blomning genom att beskära plantorna ner till en höjd av 1-2 dm. Lite extra vatten och gödning kan också användas för att stimulera blomning. Ta bort vissna blommor för att få dem att blomma rikligare. Det kan dock vara bra att låta blommorna gå i frö på hösten så att man har frö till nästa år.

Övrigt: Lejongapet är en ettårig växt men frösår sig lätt och kan därför återkomma år efter år i södra Sverige.  I norra Sverige överlever endast frön endast sällan vintern för att komma nästa år. Egna frön som man samlar in från sina växter får inte nödvändigtviss samma egenskaper som sina föräldrar.