Innehåll:
Troligen finns det lika många trädgårdsplaneringar som det finns människor i världen. Precis som med klädstil och heminredning är tanken bakom en trädgårdsplanering ofta att ens trädgård skall spegla ens personlighet, visa vem man är som person och skapa en välfungerande trädgård man kan njuta av och trivs i. Av dessa ganska uppenbara skäl går det inte att säga rakt av hur en trädgård borde se ut, utan man får helt enkelt beskriva hur man går tillväga för att skapa sin egen trädgårdsplanering. Om man är nyinflyttad i ett hus bör man dock vänta lite med trädgårdsplaneringen och se vad som växer på tomten. En del kanske man vill göra om men det kan även gömma sig buskar och blommor som man inte ens visste att man ville behålla förrän det var för sent.
Först och främst gäller det att skaffa sig rikligt med idéer och inspiration. Lyckligtvis lever vi i en informationsteknologisk värld som gör detta enkelt. Genom böcker, TV, tidningar och givetvis Internet kan man idag inom loppet av bara några timmar få mer inspiration och intryck än vad man tidigare kunde få under hela sin livstid. Problemet blir snarare att bestämma sig, kanske man rent av vill att trädgården skall gå i ett speciellt tema, eller kanske flera olika teman. Som tur är kan man diskutera saken med vänner, bekanta och andra trädgårdsintresserade innan man slutligen bestämmer sig för hur man vill att den framtida trädgården skall se ut.
Det enklaste sättet att få en klar bild av hur man vill att trädgården skall se ut är att göra en ritning. Den kan vara så komplicerad eller enkel som man själv önskar och det är helt okej att ändra sig i efterhand. Ritningen ger dock en överskådlig blick över vad man vill förändra och också hur man vill gå till väga. Jämför hela tiden ritningen med trädgården, kanske kommer man på någonting som man inte tänkt på tidigare eller inser att en del idéer är omöjliga att genomföra.
Precis som du och jag lever i höjd, bredd och djup gör även trädgården det och det gäller att man planerar in detta innan man börjar ändra om i trädgården. För höga plantor bör inte placeras så att de skymmer mindre plantor eller rent av fönster, r äkna alltså även in höjden på växter under planeringen. Tänk även på att det kommer att ske saker under jorden. Bambu är ett väldigt vanligt inslag i asiatiskt inspirerade trädgårdar men det är även en växt som sprider sig överallt. Det är viktigt att man minns att naturen inte tar hänsyn till tomtgränser.
En annan sak man bör tänka på är att växter aldrig är statiska. En trädgård kanske ser fantastisk ut direkt när den är klar men hur kommer den se ut nästa år, eller kanske om 10 år? Tänk långt fram i tiden så kommer det regelbundna arbetet bli mindre och du kommer ha en mer långvarig glädje av sin trädgård. Plantera gärna in unga plantor som du sedan låter växa tills sig över åren, det gör trädgården långlivad och bidrar bara till personligheten. En mer kortsiktig framtid man också bör planera för är nattetid. Vill man ha ljus i trädgården bör man planera in sådant innan man börjar gräva så att man slipper göra jobbet två gånger.
När all planering väl är klar är det ju givetvis dags att sätta igång med att göra om trädgården, men vart börjar man? Jo, man börjar där man alltid börjar, från början. Dags att slita fram ritningen och se över vad som är viktigast. Det gäller att prioritera för man kommer inte hinna färdigt på bara en sommar om man planerar att göra om hela trädgården. Bäst är om man börjar med de största delarna. Om man skall gräva en damm, plantera in nya träd, lägga nya gångar eller anlägga nya blomsterbäddar är det vad man borde inrikta sig på för sådant tar tid och påverkar hela trädgården omedelbart. Om man har planerat in belysning är det också något man gör tidigt. Tänk på att ta en sak i taget och inte hetsa, man vill inte ha 10 halvfärdiga projekt på gång när vinterkylan kommer, det är varken bra för själen eller utsikten från fönstret. Plantera blommor och så gräs är det absolut sista man gör i en trädgård för att det skall bli bra, det finns inget tråkigare än att behöva slänga nygrävd jord på en nyplanterad gräsmatta så tänk till innan du agerar.
Det finns många människor som tror att en naturträdgård är en enkel trädgårdsplanering som inte kräver någon direkt eftertanke men ack så fel de har. En naturträdgård kräver om möjligt än mer planering och eftertanke eftersom den just skall se naturlig ut. Man skall helst anpassa sig efter den befintliga naturen utan att för den sakens skull låta naturen ta över. Gångar, öppningar och eventuell ljussättning måste smälta samman med naturen så att det inte känns onaturligt, samtidigt som de också behöver vara rensade från för mycket natur. Att anlägga en naturträdgård handlar lika mycket om att ta hänsyn till naturen som att sköta om sin trädgård. Även om många inte verkar förstå något så enkelt är det en enormt stor skillnad mellan en naturträdgård och en vanskött trädgård.