Att anlägga en rabatt/blomsterbädd

Innehåll:

En rabatt eller blomsterbädd knyter ihop vilken trädgård som helst och förenklar arbetet avsevärt varje vår. Oavsett om man anlägger den mitt på tomten, längs med en gångstig eller i en slänt är blomsterrabatten alltid ett uppskattat inslag och just därför bör man anlägga en så snart som möjligt. Oavsett vad många säger är det dock verkligen inte enkelt att anlägga en bra rabatt eller blomsterbädd. Det är mycket att tänka på och det finns inte särskilt många raka svar för i slutänden handlar det om hur du vill ha det, hur du vill att din rabatt eller blomsterbädd skall se ut.

Att anlägga en rabatt/blomsterbädd – Läge och funktion

Först och främst måste man bestämma var rabatten skall ligga och hur den kommer att påverka uppfattningen av trädgården i sin helhet. En rabatt kan användas för att markera ett visst område eller avlasta fulare delare av trädgården. Att anlägga en rabatt i en slänt gör det möjligt att vara mer konstnärlig när det kommer till färger och former medan en blomsterbädd som följer en gångstig bör vara markerande men ändå inbjudande. Om man planterar runt ett träd bör man se upp med vilken typ av träd det är då vissa har väldigt törstiga rötter och kommer att stjäla allt vatten från själva rabatten. Andra träd som till exempel gran skapar en väldigt sur omgivning åt sig själv och där kan det vara bra att placera in en surjordsrabatt med passande växter. Läget och funktionen avgör väldigt mycket hur blomsterrabatten sedan kommer att se ut.

Att anlägga en rabatt/blomsterbädd – Form och grovarbete

När man väl valt en plats för sin rabatt är det dags att fundera på form. Den klassiska rabatten är rektangulär men rund går givetvis också bra, eller varför inte helt enkelt lägga ut trädgårdsslangen och följa dess form. Det finns inga som helst regler för hur en rabatt kan se ut så om du vill ha en som ringlar sig fram genom trädgården är det bara till att sätta igång. Man bör dock tänka på storleken, ingen rabatt eller blomsterbädd värd namnet är mindre än 1,5 meter bred. När det väl finns en plan är det dags att gräva fram rabatten så som man vill ha den. Även om det inte är ett skyttevärn man gräver får man inte fuska med spaden, runt 35 cm djupt bör man gräva om rabatten skall bli bra. Väl framgrävd och formad får man en bra bild över hur rabatten kommer att se ut och det finns möjlighet för mindre ändringar innan man ger sig på jorden.

Att anlägga en rabatt/blomsterbädd – Jord och kant

Problemet med många moderna trädgårdar är att lagret med matjord ofta bara är 10 cm djupt, så för att få riktigt bra jord måste man antingen förbättra den över en längre tid eller gräva ur den dåliga och fylla på med ny fin jord som man köper. Jord kan bli dyrt att köpa säckvis när man anlägger en större blomsterbädd så det kan vara en idé att köpa löst, antingen på en släpkärra eller på ett lastbilsflak. Man får välja själv om man vill att jorden skall bilda en liten kulle i rabatten eller om den ligger strax under gräsnivån, kullen kommer att göra rabatten mer tydlig och framträdande då den sticker upp, medan en låg rabatt som till synes sticker fram ur marken är mer diskret. Det är nu också läge att göra en kant på rabatten om man vill ha en, små stenar, betongblock eller plastkanter fungerar allihop jättebra som kantmarkeringar, de är helt upp till smak och tycke vilket man väljer.

Att anlägga en rabatt/blomsterbädd – Plantering och skötsel

Det är först nu som det blir svårt att anlägga en rabatt, det finns så otroligt många olika växter att plantera att det blir nästintill stört omöjligt att välja. Färg och form skall kombineras så att rabatten blir fin och speglar ägarens personliga smak. Vanligt är att man planterar höga plantor längst in och omringar dem med lågväxande blommor men ingenting säger att man inte kan göra tvärt om. Färger kan man kombinera vilt eller så diskret som man vill, möjligheterna är oändliga. Om man vill kunna njuta av sin blomsterrabatt mer än när den blommar, till exempel om den ligger nära altanen, kan man överväga att plantera in växter med fina blad. Bladen kommer att skänka glädje under hela växtperioden och då blommorna kommer är det bara en bonus. Att få fram en fin kombination av färg, höjd och bladform är något som kan ta flera år så ha tålamod och våga ändra efterhand. Vid plantering behöver växterna vattnas men sedan sköter naturen ofta sig själv. Håll rent från ogräs och vattna endast efter väldigt varma sommardagar då rabatten ser ut att behöva sig en rejäl rotblöta, använd vattenspridare om det finns. På hösten läggs rabatten till vila och det kan vara en bra idé att blanda ner löv i jorden innan man täcker den med halm eller granris. Daggmasken kommer att se till att löven blir näring för växterna till våren och halmen håller rabatten varm och torr under vintern, dessutom ser det vackert ut under hösten.