Innehåll:
Många anser att bladlöss helt enkelt hör en trädgård till och att det är onödigt arbete att försöka göra sig av med dem. I många fall är detta sant, men vissa drabbas så hårt av dessa små gynnare att det inte finns några alternativ. En större samling bladlöss kan ha en förödande effekt på trädgården och man bör därför vara noggrann när man undersöker sina växter och uppmärksamma när antalet bladlöss blir för stort.
Bladlusen är en mycket liten insekt, vanligen bara ett par millimeter stor, som lever på näringen ur växter. Den har tre par ben och en mörkgrön kropp formad som ett päron. Men en lång snabel suger den näring ur växter och avsöndrar slaggprodukterna ur två ”rör” som sticker ut från bladlusens baksida. Bladlusen har en enormt snabb fortplantning och kan ge liv åt upp till 50 nya bladlöss på bara en dag. Detta, kombinerat med det faktum att bladlöss kan ge jungfrufödslar, alltså utan att ha parat sig innan, gör att bladlöss snabbt kan sprida sig över hela trädgården om man inte tar hand om problemet fort.
I och med att bladlusen får sin näring genom att suga växtsaft stjäl de näring som egentligen var menad för växten. Små mängder märks naturligtvis inte av så noga eftersom växten kan anpassa sig efter det ökade näringsbehovet, men om alltför många bladlöss försöker äta ur samma skål kan det bli problem. Växthämning och brist på blommor och frukt är vanliga symptom som man bör uppmärksamma. Vissa arter av bladlöss sprutar in ett enzym i växten som får dess blad att rulla ihop sig. Var noggrann när dessa blad behandlas så att inte svamp får fäste i de ihoprullade bladen. Det kan vara en allvarlig bieffekt som slutligen har ihjäl plantan fullkomligt.
Som de flesta redan vet är nyckelpigan bladlössens naturliga fiende så om du ser en nyckelpiga klättra runt på växterna i din trädgård skall du absolut inte störa den. En enda hungrig nyckelpiga kan hålla bladlusinvasionen i schack hela sommaren så hantera nyckelpigan med den respekt den förtjänar. Andra djur som äter bladlöss är blomflugelarver, parasitsteklar och nätvingelarver. Försök att lära dig hur dessa ser ut så att du inte av misstag bekämpar dina allierade i kampen mot bladlössen. Då växtsaften innehåller klart mer socker än protein, och det är proteinet som bladlusen vill åt, utsöndrar bladlusen en sockerlösning även känd som honungsdagg ur ”rören” som den har där bak. Honungsdaggen är utmärkt mat för myror och de kommer att göra vad som helst för att behålla denna källa till mat, inklusive ha ihjäl nyckelpigor som kommer i närheten. Därför kan det vara en bra idé att kombinera bladlusbekämpning med utrotning av myror om det verkar som om det är ett problem.
Att bli av med bladlöss är både enkelt och svårt samtidigt, det kanske låter lite lustigt men så är det. Att bara spola av sina växter med kallt vatten kan räcka väldigt långt då detta får bladlössen att tappa greppet om plantan och trilla av, detta är särskilt effektivt om du vet med dig att du har nyttodjur som nyckelpigor i närheten som sedan kan mumsa i sig bladlössen. Annars fungerar det också särskilt bra att bespruta bladlössen med helt vanlig såplösning. Såpan kväver bladlössen till döds och dina problem är ur vägen, enda problemet är att denna metod kräver en direkt träff, inget annat fungerar. Detta blir ett särskilt stort problem om det är så att bladlusen har fått växtens blad att rulla ihop sig. Om det är så att bladlössen utgör ett sådant enormt problem att de måste göras något åt och inga av dessa skonsamma alternativ fungerar finns det tyngre bekämpningsmedel att köpa i trädgårdsbutiker. Fråga så att du får rätt sort och så att du använder den på rätt sätt. Man vill inte utsätta sin trädgård för onödiga risker om man kan undvika det.