Rotsticklingar

Om man vill skapa en klon av en växt kan man använda sig av en rotstickling från den för att driva upp en helt ny planta. En rotstickling är en liten bit av roten som skurits bort från moderplantan. Fördelen med kloner är att de genetiskt är exakta kopior av varandra.

Rotsticklingar bör bara tas från starka, friska och väletablerade plantor. Vänta tills växten går in i en viloperiod innan du gräver en grop vid ena sidan av rotsystemet och skär av en eller flera rotbitar. Om man får loss en rejäl rotbit kan man dela den i flera delar, cirka 5-10 cm vardera. Tänk på att olika växter har olika viloperioder. Nordliga växter brukar ha sin viloperiod mellan höst och vår, men det finns många exotiska växter, t ex gubbkaktus och ullhårskaktus, som tvärt om växer som allra mest under vintern. Perenner som blommar tidigt under våren har ofta gått in i vila redan under sensommaren. Rotsticklingar som tas när plantan inte är i vila brukar inte klara av att rota sig.

Det är mycket viktigt att alltid använda vassa och rena redskap, både när man skär loss rötter från moderplantan och när man delar stora rötter i mindre bitar. Slöa redskap trasar sönder rötterna och smutsiga redskap kan sprida farliga mikroorganismer. Båda sakerna ökar risken för problem. Lägg tillbaka jorden kring moderplantan och tryck till så att den står stabilt igen.

Plantera rotsticklingarna i en stor kruka eller planteringslåda. Används helst en steril jordblandning så att rotskotten inte behöver kämpa mot bakterier och dylikt. Använd en så bra jordblandning som möjligt, t ex en kombination av bra planteringsjord, torvmull och sand. Det är viktigt att jorden inte torkar ut eftersom det gör det svårt för rotsticklingarna att bilda rötter och etablera sig. Placera rotsticklingarna i jordblandningen och täck över dem med ett 1-2 cm tjock lager jordblandning. Vattna. Se till att jorden ständigt är fuktig.

Efter en tid kommer rotsticklingarna förhoppningsvis ha blivit till små miniatyrer av moderplantan. När de börjar få blad är det dags att plantera om dem så att de får gott om plats att utvecklas, såvida man inte planterat mycket glest i en stor låda redan från början.

Tips!
Man kan sterilisera jord genom att slå en rejäl mängd kokande vatten över den. Det är viktigt att jorden får svalna ordentligt innan man planterar. Tänk på att även krukorna man använder måste vara rena.

Tänk på att plantor som drivs upp inomhus eller i växthus behöver få vänja sig gradvis vid livet utomhus innan man planterar ut dem.

Nyplanterade växter är särskilt känsliga under sitt första år utomhus och det är bra att skydda dem lite extra mot uttorkning och vinterkyla. Täck över dem med ett skyddande lager organsikt material, t ex kompost, gräsklipp eller löv.

Sticklingar i krukor ska aldrig lämnas utomhus när det är risk för frost eftersom den lilla jordklumpen inte klarar av att isolera rötterna mot kylan. Ta in krukorna och placera dem på en sval plats där det inte kan bli frost. Vattna så lite som möjligt eftersom det är meningen att plantorna ska vila tills det blir vår. För mycket vattning kan leda till rotröta.