Populärnamn: ’Friesia’
Vetenskapligt namn: Rosa X floribunda
Familj: Rosaceae
Typ av växt: Ros (floribundaros / klasblommig ros)
Beskrivning: Hos ’Friesia’ är knopparna djupt gula medan de utslagna blommorna har en guldgul nyans. Innan blomman vissnar blir den citrongul. ’Friesia’ rosor doftar milt. Bladen är helt gröna utan några röda skiftningar.
Storlek: ’Friesia’ kan bli upp till 70 cm hög och 50 cm bred.
Växtzon: I – IV
Blomsäsong: ’Friesia’ blommar upprepade gånger under sommaren.
Jord/läge: ’Friesia’ vill ha näringsrik jord som dränerar väl. Blanda gärna upp trädgårdsjorden med kompostjord eller torvmull innan plantering. ’Friesia’ blommar rikligast om den placeras på en plats i trädgården där den får full sol.
Plantering: ’Friesia’ kan förökas med skott. Vänta tills plantan blommat första gången och klipp då av några 20 cm långa skott. Rensa bort alla blomknoppar och låt bara några få blad sitta kvar (längst upp på skotten). Fyll en kruka med en blandning av kompostjord och torvmull och vattna ordentligt. Doppa skotten i rotningsmedel och stick ned skotten några centimeter i krukan. Använd en plastpåse och några blompinnar för att bygga ett ”växthus” kring krukan så att fukten behålls. Placera krukan på en plats där den får ljus utan att utsättas för direkt solsken. ”Växthuset” behöver luftas då och då, och om det bildas mycket kondens kan man vända påsen ut och in. När du kan se nya skott är det dags att tillsätta svag näring. Plantera ut när rötter bildats.
Skötsel: Under försommaren behöver ’Friesia’ få gödning så den orkar med blomningen. Välj ett gödselmedel som verkar långsamt. Under sommaren klipper man kontinuerligt bort utblommade rosor.
Beskäring: ’Friesia’ rosor ska beskäras samtidigt som björken slår ut i dina trakter. Rensa bort alla grenar som är döda eller skadade. De gröna grenarna ska kapas till cirka 15 cm.
Övrigt: Om du drar upp en ’Friesia’ planta från skott istället för att köpa en som är ympad på främmande rot behöver du aldrig oroa dig för vildskott. Å andra sidan kan du inte heller dra nytta av den extra robusthet som en främmande rot brukar föra med sig.