Vädd

Populärnamn: Vädd
Vetenskapligt namn: Scabiosa spp.

Familj: Dipsacaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Väddens blommor bildar nåldyneliknande korgar. Bladen är lansettformade och sitter samlade i rosetter eller parflikiga och sittandes längs stjälken. I Sverige är det framförallt höstvädd (Scabiosa caucasia) och gulvädd (Scabiosa columbaria var. ochroleuca) som odlas i trädgårdarna och de har använts för att ta fram flera olika odlingssorter. Höstvädd blommar i vitt, blått eller lila och de grågröna bladen bildar frodiga kuddar. Gulvädd får som namnet antyder gula blommor. En annan art som går bra att odla i Sverige är Scabiosa japonica, den är dock inte lika tålig som Scabiosa caucasia. Scabiosa japonica – som på svenska heter just japansk vädd – får blålila blommor och blir sällan högre än en halvmeter. Den trivs särskilt bra i stenpartier.

Storlek: 15-75 cm hög, 30-40 cm bred

Växtzon: I – V (VII)  

Blomsäsong: juli – september

Jord/läge: Vädd tycker om lätt och humusrik jord som dränerar väl. Jorden bör vara alkalisk eller neutral, aldrig sur. Blanda ut med kalk vid behov. Vädd trivs bäst i full sol men lite skugga under eftermiddagen är normalt inte något problem.

Skötsel: På blåsiga platser kan vädd behöva bindas upp. Under torra somrar måste vädden vattnas. På hösten täcker man över plantorna med torra hackade löv. Kompost och andra fuktighetshållande material bör undvikas.

Genom att kontinuerligt rensa bort överblommade blommor kan man förlänga blomsäsongen rejält. Det finns gott om exempel på hur vädd blommat in i december i skyddade, frostfria lägen.

Förökning: Om man märker att vädden börjar blomma sämre är det dags att dela den nästkommande vår. Gräv upp, dra isär, och plantera om direkt.

Väddarter går att fröså. Samla in de mogna fröna och plantera omedelbart på önskad plats i trädgården.

Övrigt: Vädd är bra på att locka pollinerande insekter som fjärilar och humlor till trädgården.