Populärnamn: Lin
Vetenskapligt namn: Linum usitatissimum
Familj: Linaceae
Typ av växt: Perenn
Beskrivning: Lin är en ettårig ört. Linväxtens stjälk växer upprätt och dess blad sitter antingen motsatt eller så är de strödda. Den får stora vita eller blå blommor som har fem kronblad. Linfibrerna sträcker sig i strängar inne i växtens stjälk, och det är det som används till att spinna garn utav. Frökapslarna är vackra att torka som eterneller.
Storlek: När linväxten är fullt utvecklat är den upp emot en meter hög.
Växtzon:
Blomsäsong: Blommar från juni till augusti.
Jord/läge: Lin odlas bäst i länder som har lite svalare och regnigare klimat. Jorden ska vara mullrik. Bör undvikas att planteras i styva lerjordar, lätta sandjordar och myr- och mossjordar. Linet bör sås i april-maj och efter en till två veckor så kommer plantorna upp.
Skötsel: Innehåller jorden för lite kalium så får växten dåliga fibrer. Fosfor och kväve behövs men endast i lagom dos, det får inte bli för mycket utav det.
Förökning: Blommans frön är blankt bruna till färgen och är platta och ovala. Fröskalet sväller om du lägger dem i blöt och blir mjuka, nästan lite geléaaktiga. De kan ibland utsöndra ett slags slem. Det är väldigt bra för människokroppens tarmar.
Övrigt: Lin tros härstamma ifrån Medelhavsområdet eller Sydvästasien. Linum kommer från grekiskans linon som betyder lina eller linje. Utav de 200 arter som Linsläktet består utav finns det tre stycken i Sverige. Vildlin, som är liten och har vita blommor, Lin och Klipplin som är större och har blåa blommor. Lin är Hälsinglands landskapsblomma. De som jobbar med lin kan lätt utveckla allergiska reaktioner. Lin används till att spinna garn som sedan kan användas till att väva tyg. Spånadslin görs linfrön utav och det kan användas till att göra färg och mot bla förstoppning.