Innehåll:
Populärnamn: Lavendel
Vetenskapligt namn: Lavandula spp.
Familj: Lamiaceae
Typ av växt: Perenn
Lavendel är både vacker och väldoftande och kan odlas i mager jord där de flesta andra växter har svårt att överleva. I Sverige är det huvudsakligen äkta lavendel, Lavendel angustifolia, som odlas. För den som har sin trädgård i de allra sydligaste delarna av Sverige kan det även fungera att odla spansk lavendel (Lavendel stoechas) och fransk lavendel (Lavendel deutata) i skyddade lägen. I resten av Sverige måste de tas in och placeras på en frostfri plats under vintern och odlas därför normalt i kruka. Inom de olika arterna finns många olika sorter att välja på.
Storlek: 150-200 cm hög, 50-100 cm bred
Växtzon: I-III
Lavendeln blommar från midsommartid till sensommar.
Lavendeln behöver jord som dränerar mycket väl och växer bäst om jorden är mager och kalkrik. Man bör därför inte tillföra några extra näringsämnen innan planteringen, däremot kan man med fördel kalka jorden och blanda ut den med sand. I Sverige blir växten finast om den får stå i full sol.
Nyetablerade växter behöver vattnas regelbundet under sommaren. Redan etablerade plantor kan behöva beskäras under senvåren. Ta bort döda och skadade grenar så snart du kan se att nya skott är på väg. Riktigt gamla plantor kan man föryngra genom att klippa ned dem under senvåren.
Alla arter kan frösås men behöver få en ”vinter” för att gro. Man kan till exempel placera fröna i kylskåp i cirka fem veckor innan man sår dem inomhus. Plantera ut när risken för frost är över.
Lavendel doftar mycket gott och behåller sin doft även som torkad. Den har sedan lång tid tillbaka samlats in och placerats i garderober för att sprida väldofta och hålla skadedjur borta. Skörda de första blommorna som dyker upp kring midsommar, att klippa bort dem stimulerar nybildningen av knoppar.