Aklejruta

Populärnamn: Aklejruta
Vetenskapligt namn: Thalictrum aquilegiifolium
Familj: Ranunculaceae

Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Den tillhör familjen ranunkelväxter. Aklejruta är en flerårig ört som växer sig stor. Den har stora parbladiga blad längs med stjälken. Bladen är blå-gröna. De påminner om Aklejans blad men de sitter glesare och har något mindre småblad. Blommorna hara små, smala blad och har en mycket vacker och klar färg. Blommorna kan vara rosa, vita eller lila. Den här växten är giftig.

Storlek: Aklejrutans stjälk kan bli lite mer än en meter hög.

Växtzon: Odlas bäst i zon 1-7.

Blomsäsong: Den blommar i juni-juli.

Jord/läge: Aklejruta odlas ibland som prydnadsväxt men kan ibland hittas utanför sitt odlingsområde som förvildad. Den hittas ofta i närheten av bäckar då den gillar fukt. Den klarar sig i de flesta jordar men föredrar ändå en sur, fuktig jord som är rik på näring. Den gillar bäst att stå planterad i svag skugga till halvskugga.

Skötsel: Aklejruta klarar av frosten bra, men lever mest i södra Sverige. Den klarar inte av att stå allt för fuktigt, speciellt inte under vintern. Jorden bör dock hållas lagom fuktig.

Förökning: De förökas med frön och de bör sås direkt på platsen där du har tänktt att ha din Aklejrutan, de bör dock kallbehandlas innan. Aklejrutans frukt är en nöt.

Övrigt: Aklejruta kommer ursprungligen ifrån Europa och Asien. Det är en sällsynt växt som i Sverige endast förekommer i Blekinge, Skåne och södra Småland. Den vilda Aklejrutan är fridlyst. Fjärilar attraheras nåt enormt utav den här växten och det är en viktig värdväxt för dem. Hjortar däremot håller sig ifrån den.Aklejrutans betydelse framkommer av dess artnamn aquilegiifolium som delas upp i två delar. Aquilegia är släktnamnet på Aklejor, folium kommer från latinet och betyder blad. Så det syftar på att bladen på Aklejrutan liknar Aklejans blad.