Innehåll:
Tomaten är troligen en utav de mest vanliga grönsakerna i ett trädgårdsland och inte undra på det då den används i matlagning över hela världen. Tomater finns ju relativt billigt att köpa i affären tänker många, men de har nog aldrig satt tänderna i en färsk solvarm tomat direkt ifrån plantan. Det bästa med tomatplantan är att det är väldigt enkelt att få den till att växa, allt den kräver är vatten och ett bra väder för att ge en bra skörd. Det svåra är snarare vart man skall göra av alla tomater efter att den börjat ge frukt för mödan.
Tomater kommer ursprungligen från de västra delarna av Sydamerika och det säger det mesta om vad tomatplantan föredrar för väder. Det skall vara full sol och varmt eftersom tomatplantan verkligen inte klarar av kyla, minsta köldknäpp under natten kan slå ut en tomatplanta om den inte är skyddad. De allra flesta föredrar att plantera tomater i ett växthus men det är fullt möjligt att plantera dem i både kruka och trädgården, kruka är dock att föredra för då är det möjligt att flytta in tomatplantan inomhus vid behov. Utomhus skall tomaten stå i sydligt läge så den får så mycket sol som möjligt, gärna intill en vägg som reflekterar mycket värme. Med lite skicklighet och tur med vädret kan man rent av få tomater att växa på en balkong så länge den inte är riktad mot norr. Mot norr kan inte tomaten få så mycket sol och värme som den behöver för att må bra.
Tomater planteras oftast från frön och om man vill vara garanterad tomatplantor kan det vara en bra idé att förplantera dessa i krukor inomhus runt 6 veckor innan de skall planteras på riktigt. Jorden bör vara näringsfattig och sållad, man kan använda sig av steriliserad utejord blandad med lite finsiktad såjord att så fröna i. Packa jorden lätt i små krukor och så fröna någon cm ner i jorden, därefter placerar man krukan i ett grunt bad, ett vanligt krukfat duger gott, med 20-30 gradigt vatten så jorden kan suga åt sig ordentligt med vätska. Då jorden inte verkar törstig längre häller man ut det överflödiga vattnet och placerar krukan med fatet på en varm och ljus plats, dock inte i direkt söderläge. Se till att jorden inte torkar, vattna underifrån och duscha bara ytan om den ser torr ut, och strax kommer det att växa fram en tomatplanta ur jorden.
En väldränerad och välgödslad jord som är rik på fosfor och har ett pH-värde mellan 6,0 och 7,0 är perfekt för tomatplantan. Jorden kan rent av placeras ut och gödslas ännu en gång med brunnen stallgödsel ett par veckor innan tomatplantan skall på plats. Om jorden är bra är nästan allt jobb redan avklarat. Tomatplantan flyttas från sin lilla såkruka till sin riktiga plats när risken för frost är obefintlig. Tomatplantor mår bäst av att planteras något djupare än den var i såkrukan och runt 50 cm ifrån varandra så de får gott om utrymme för sina rötter. Det kan ta en dag eller så tills tomaterna vänjer sig vid sin nya plats men har man gjort ett bra jobb kommer de att stortrivas.
Skötseln för en tomatplanta är nästintill obefintlig om man har gjort ett bra jobb med jorden den har planterats i. Allt som behövs är att man vattnar rikligt, särskilt under tiden då tomaterna växer, och luckrar upp jorden emellanåt så den inte packar sig för hårt. Höga tomatplantor bör stöttas och bindas upp med blompinnar så att de inte välter och förstörs. Man kan med fördel toppa tomaten ovanför 5:e eller 6:e rankan. För att verkligen se till att pollinering sker kan man försiktigt ruska om plantan då den blommar som bäst. I övrigt sköter man om plantan som vanligt, tar bort vissna delar och ser upp för konstigheter.
Tyvärr är tomater särskilt utsatta när det kommer till insekter och sjukdomar så det gäller att hålla ett noggrant öga på dem och reagera vid minsta tecken på att något inte står rätt till. Det finns gott om saker att göra åt bladlöss, vita flygare, svampar bakterier och virus men bäst är att se till att det inte drabbar en alls. Plantera inte för tätt, se till att lufta ordentligt och byt planteringsjord varje ny säsong. Att plantera in morötter tillsammans med tomatplantorna är en gammal metod och det har visat sig att dessa två arbetar i synk för att hjälpa varandra mot sjukdomar och angrepp, ett bra tips för trädgårdsodlaren. Om det är så att tomatplantan blir angripen bör man omedelbart ta reda på vad problemet är och vidta rätt åtgärder för att ta bort insekten eller sjukdomen som är skyldig. Vilka åtgärder det kan vara är omöjligt att ge ett generellt svar på, man får helt enkelt ta det från fall till fall och lära sig efterhand.