Odla Purjolök

Purjolöken växer vild kring Medelhavet och har uppskattats av människan i flera tusen år. Man vet till exempel att både de gamla grekerna och invånarna i det antika Rom tyckte om purjolökssoppa, och den romerske kejsaren Nero åt purjolök för att främja sin sångröst. Bruket att äta purjolök spred sig sedan gradvis norrut i Europa och enligt legenden ska den medeltida walesiske kungen Cadwaladr av Gwynedd ha beordrat sina soldater att sätta purjolök på sina hjälmar för att kunna känna igen varandra i ett slag mot saxarna som råkade utspela sig i ett purjolöksfält. Purjolöken bildar inte någon typisk underjordisk kupolformad lök utan det är istället själva ”skaftet” på plantan som är löken. Man äter både den vita basen och den gröna stjälken.

purjolök

Att odla purjolök

  1. I Sverige brukar man förså purjolöksfrön inomhus i februari eller mars, men för den som bor i de sydligaste delarna av landet kan det också gå bra att så direkt i trädgårdslandet i maj. Tre frön är lagom för en 10 cm kruka.
  2. När plantorna blivit cirka 5 cm höga är det dags att gallra så att det bara står en planta i varje kruka.
  3. När det blivit varmare ute och risken för frost är över planterar man ut småplantorna, men inte förrän man härdat dem genom att gradvis låta dem stå ute fler och fler timmar varje dag.
  4. Gräv ett planteringsdike och landet och se till att jorden är lucker och näringsrik. Blanda gärna ut den med mull och fullgödsel. Växtplatsen ska helst få full sol, men en mindre mängd skugga brukar inte vara något problem. Det är bra att plantera purjolök nära morötterna i trädgårdslandet eftersom purjolök kan hjälpa till att hålla morotsflugorna borta. Däremot bör man undvika platser där man odlat purjolök eller andra sorters lök förra säsongen eftersom de skadedjur som gillar lök ofta angriper alla sorters lökar, inklusive purjolök.
  5. Plantera purjon i diket.
  6. I takt med att plantorna växer sig större behöver man kupa jord kring dem, annars kan stjälken bli väldigt seg. Jorden bör så småningom gå 15-20 cm upp på plantan. Man kan också välja att istället odla sin purjolök i keramikrör, det ger samma effekt.
  7. Skördesäsongen varierar mellan de olika sorterna. Vissa är klara att skörda redan i september, och det finns purjolöksorter som man kan fortsätta skörda långt in på vintern. När det börjar bli risk för frost ute, använd halm eller mull för att skydda plantorna.
  8. Om det finns risk för att dina purjolökar förstörs av sträng köld, gräv upp dem och placera dem i hinkar fyllda med fuktig sand. Purjolök som förvaras såhär på en sval och frostfri plats brukar hålla i åtminstone tre månader.

odla purjolök

Problem man kan stöta på när man odlar purjolök

Precis som många andra lökväxter kan purjolöken drabbas av lökflugor. Man kan minska risken för angrepp genom att inte odla purjolök i jord som dränerar dåligt. Lökflugorna lägger sina ägg på purjolöken och när larverna kläcks börjar de tugga i sig växten. De skador som uppstår kan fungera som angreppspunkter för sjukdomar och man bör därför skära bort angripna delar så snart man upptäcker lökflugelarvernas härjningar.