Precis som huvudsalladen tillhör de olika plocksalladerna arten Lactuca sativa. Huvudsalladen har det vetenskapliga namnet Lactuca sativa var. capitata, medan plocksalladen heter Lactuca sativa var. aurescens. Det finns många olika sorters plocksallad att välja mellan, både gröna och röda varianter och bladens form varierar också mycket. ’Australisk plocksallad’ får till exempel krusiga ljusgröna blad, ’Red Valeria’ får röda, fint sågade blad och ’Prizehead’ får krusiga blad med rödbruna skiftningar. Plocksallad passar inte bara i trädgårdslandet utan kan också odlas i krukor.
Om plocksalladen börjar blomma ändrar den smak och blir bitter. De flesta plocksallader som finns i handeln är dock så senblommande att de inte blommar förrän i september eller oktober om de överhuvudtaget blommar alls. Tänk på att belysning som står på hela nätterna kan lura plocksalladen att blomma tidigare.
Sniglar och snäckor tycker om plocksallad och kan förstöra salladen helt om man har otur. Det finns många olika metoder att bekämpa sniglar med och man kan tvingas prova sig igenom många innan man hittar en som fungerar i ens egen trädgård. Viss odlare har t ex lyckats få bukt med problemet genom att ställa ut låga tallrikar fyllda med öl som fungerar som snigelfällor, medan andra lyckats hålla skadedjuren borta genom att strö fint kalkpulver kring hela salladslandet.
Om dina salladsfrön inte gror kan det bero på att det är för varmt. Normalt gror inte salladsfrön när temperaturen överstiger 25 grader C. För att öka chanserna för hög grobarhet när det är mycket varmt kan man placera fröna i kylskåpet i en vecka innan man planterar.