Odla dina egna morötter

Innehåll:

Morötter är det väldigt vanligt att man ser på det svenska matbordet och sanningen är den att de har varit vanliga ända sedan 1700-talet då de importerades hit från Arabien via Holland. Morötter är extremt lättodlade och om man tycker om dem är det nästan en synd att inte tillägna åtminstone en liten plätt av trädgården till detta guld i marken. Om man tror att alla morötter är koniska och orangea har man fel. Morötter kommer i många andra färger och former, men i Sverige är dessa inte så vanliga.

odla morot

Odla dina egna morötter – Sådd

Morötter växer i de flesta jordar med ett pH-värde över 6,0 men trivs bäst i en djup sandjord. Om man dessutom tar bort stenar och eventuella klumpar kommer morötterna bli raka och jämna. Stallgödsel bör arbetas ner i jorden på hösten så att den är förberedd när det är dags att så fröna på våren. Morotsfrön går att så direkt efter att tjälen släppt ur marken men säkrast är att vänta ett litet tag. För att skynda på groningen något kan man lägga fröna i vatten över ett dygn innan man sår dem. Morotsfrön sår man 1 cm ner i marken och 4 cm ifrån varandra i en rad, raderna lägger man vanligtvis runt 30 cm ifrån varandra. Om man sedan kupar jorden över fröna undviker man gröna nackar på morötterna när det är dags att dra upp dem ur jorden. Det är inte farligt med en grön nacke men det ser inte så aptitligt ut och det är verkligen synd att slänga en bit av moroten bara för att man glömt täcka över dem med lite jord.

Odla dina egna morötter – Skötsel

Morötter kräver minimal skötsel efter att fröna har hamnat i marken. Att rensa marken på ogräs, luckra upp jorden vid behov och gallra bort svagare morötter för att ge plats åt kraftigare är allt man behöver göra. Vattna bör man endast göra vid behov men om man vill slippa spruckna rötter helt ser man till att morötterna får vatten regelbundet. Utöver detta sköter morötterna sig själva och ger en gott om tid att sköta om annat i trädgården. För någon med en trädgård finns ju alltid annat att stå i, eller hur?

morötter

Odla dina egna morötter – Sjukdomar

Det finns sjukdomar som kan drabba moroten men allvarligast är nog morotsflugan vars larver äter på och förstör roten utan att det märks på blasten. Att dra upp en fullkomligt förstörd rot efter en hel sommar är verkligen tråkigt och ökar risken att hela morotsodlingen är drabbad. För att undvika sjukdomar bör man rotera planteringsplatserna från säsong till säsong och täcka odlingen med finmaskigt nät så att morotsflugan inte når morötterna. Det är rekommenderat att odla morötter tillsammans med tomater då dessa plantor samarbetar bra med varandra för att hålla sjukdomar och skadeinsekter borta.