Odla Mangold
Mangolden har i sitt ursprung i den vanliga betan (Beta vulgaris), men det är inte roten man äter utan det som sitter ovan jord. Hos mangold är både blad och stjälkar är ätbara, men stjälkarna måste kokas betydligt längre än bladen för att bli mjälla. Det är därför vanligt att skära loss stjälkarna och koka dem för sig. De kan sedan ätas precis som sparris och selleri. Späda mangoldblad är goda råa och kan till exempel blandas i grönsakssalladen. Blad som inte längre är späda använder man istället på samma sätt som spenat, t ex i mangoldstuvning eller mangoldsoppa.
Odla Mangold
Redan på hösten bör man förbereda växtplatsen genom att gödsla med stallgödsel.
Mangold kan sås direkt utomhus från och med april. För kontinuerlig skörd, så i omgångar från april till och med juni.
Mangold vill ha näringsrik och något lerig jord som är rik på mull. Så snart jorden går att bearbeta på våren bör man förbereda växtplatsen genom att mylla ned kompost. Eftersom mangold behöver mycket kväve bör man även tillsätta NPK-gödning.
Välj en växtplats där mangolden får full sol, eftersom det ger större skörd än i halvskugga.
Så fröna på 1 centimeters djup. Raderna ska vara minst 45 cm från varandra.
När mangoldplantorna blivit ungefär en decimeter höga är det dags att gallra dem så att de inte står närmare varandra än 10-20 cm. Mangoldfröet är ett sammansatt frö så det som ser ut att vara ett frö är egentligen fem frön. Gallring är därför nödvändig. De små bortrensade plantorna är goda i salladen.
Vattna vid behov. Jorden ska alltid vara fuktig, men mangolden mår inte bra av att stå i blöt jord.
Mangolden behöver mycket näring när den växer och man bör därför ge den kväverik gödning under hela växtperioden.
När mangolden blivit ungefär 20 cm hög är det dags att börja skörda. Man skördar mangold genom att varsamt rycka loss de yttre bladen rakt upp från plantans bas. Att rycka bort blad stimulerar bildningen av nya små blad hos plantan.
Om man vill kunna skörda mangold långt efter att sommaren är förbi kan man täcka trädgårdslandet med plast eller fiberduk som spänns upp med hjälp av pinnar. Ett annat alternativ för den som inte hinner äta upp all mangold under sommaren är att frysa in den, både blad och stjälkar klarar av att frysas.
Om vintern är mild klarar mangold av att övervintra i Sverige. Om så sker kan man skörda mangold under kommande vår. Mangold är en tvåårig ört, så under sitt andra år kommer den att gå i blom och sätta frö.
Problem man kan stöta på när man odlar mangold
Träiga stjälkar beror normalt på vattenbrist. Se till att jorden alltid är fuktig när du odlas mangold.
Betbladlusen kan ställa till problem för mangolden. Friska plantor brukar kunna hantera ett mindre angrepp, men vid rejäla angrepp kan lössen orsaka missformade blad och minska skörden rejält. Ofta går det bra att spruta bort lössen med vattenslangen. Om det inte räcker, behandla med såpvatten. Förebygg problem med bladlöss genom att hålla en trädgård där insekter som jagar eller parasiterar på bladlöss och betbladlöss trivs.
Kommentarer inaktiverade för Odla Mangold