Odla Lök

Innehåll:

En lång rad olika växter samlar näring i form av en lök, men det är bara vissa av dem som vi brukar odla i trädgårdslandet. I Sverige är det huvudsakligen gul lök, rödlök, silverlök, syltlök, vitlök, gräslök, purjolök och salladslök som odlas. I den här guiden kommer vi att koncentrera oss på hur man odlar matlök, Allium cepa.

Matlöken härstammar från den vilda kepalöken (Allium cepa) som hör hemma i Centralasien. Denna lök har odlats av människan i minst 3000 år och många olika varianter har tagits fram. De olika varianterna kan delas in i fyra huvudgrupper

Gul lök

Lökarna i den här gruppen är stora och har gult eller brunt skal. Smaken är mycket stark.

Rödlök

Lökarna i den här gruppen är stora och får röda eller purpurfärgade skal. Lökringarnas färg varierar mellan de olika sorterna. Smaken är inte lika skarp som hos de gula lökarna.

Silverlök

Lökarna i den här gruppen kan vara små eller stora. Lökskalet är vitt eller silvrigt.

Aggretatum

I den här gruppen hittar vi scharlottenlök och potatislök. Hos båda varianterna bildar varje sättlök ett knippe av smålökar. Lökarna har normalt bruna eller gula skal och är runda eller avlånga till formen.

Ibland räknar man också syltlökarna som en egen grupp, men den gruppen överlappar ofta de övriga. Syltlökar använd ofta i inläggningar men det går förstås att äta dem färska också. De är mindre än de övriga lökarna. Färgen på skalet är vanligen vit eller gul, men kan också vara röd.

Odla lök

  • Redan under hösten bör man förbereda växtplatsen genom att gräva ned till 50-75 centimeters djup och rensa bort allt ogräs. De översta 15-20 centimetrarna av jorden blandar man sedan ut med kompost.
  • I Sverige brukar man förså matlök inomhus under den sena vintern och plantera ut 6-8 veckor senare när det blivit något varmare ute. Plantera fröna i såjord och täck med en halv centimeter såjord. Man kan så frön direkt i friland också, men man måste vänta tills jorden blivit minst 2-3 grader C. Det går naturligtvis också bra att använda sig av köpta plantor eller sättlökar, då behöver man inte förbereda något inomhus och kan dessutom skörda tidigare.
  • Lökplantor och sättlök kan planteras utomhus när jordens temperatur blivit åtminstone 10 grader C. Placera plantorna/sättlökarna så att de hamnar åtminstone 5 cm från varandra.
  • Tryck till jorden och försäkra dig om att plantorna/sättlökarna står stadigt.
  • För lite vatten kan göra att lökarna får en brännande smak, så det är viktigt att vattna vid behov.
  • Tillsätt regelbundet flytande näring under växtperioden. Det är bättre att ge flera svaga doser än en rejäl portion.
  • När plantorna börjat växa upp är det dags att gallra om de står för tätt. De små lökar man drar upp går utmärkt att använda i köket.
  • Lökarna ska få stanna i jorden tills blasten börjar vissna ned. Välj en dag när det är varmt och torrt ute för skörd. Om du tvingas skörda när det är fuktigt ute, placera lökarna på ett galler i ett torrt utrymme där luften kan cirkulera ordentligt kring dem så att de torkar.
  • Det går även att skörda lökar där stjälkarna ännu inte börjat vissna ned, men sådana lökar brukar inte gå bra att lagra utan bör ätas upp direkt.

 Problem man kan stöta på när man odlar lök

Lök kan drabbas av lökflugan. Lökflugans första och andra generation brukar svärma i maj-juli, och ibland hinner arten med en tredje generation i augusti-september. Om man har haft problem med lökflugor bör man täcka trädgårdslandet med fiberduk för att hålla dem borta.

För att hindra fåglarna från att äta upp de små lökgroddarna kan man behöva täcka trädgårdslandet med fiberduk eller nät. När löken vuxit sig större brukar inte fåglarna vilja ha den längre.

Om löken för mjuka, svampiga fläckar kan det bero på lökmögel. Man kan minska risken för lökmögel genom att se till att jorden dränerar väl.

Om löken växer dåligt och utvecklar en brännande smak kan det bero på att jorden fått torka ut. Regelbundet vattning är mycket viktigt.