Odla Kronärtskocka
Kronärtskockan (Cynara scolymus) är en tistelväxt där man äter själva blomman. Blomman skördas strax innan den slår ut. Det vanligaste sättet att avnjuta kronärtskocka är att koka den och äta de köttiga delarna av bladen tills man kommer ned till den minst lika goda kronärtskocksbottnen. Kronärtskocka kan ätas med bara smör och salt, men det är också trevligt att kombinera den med kryddsmör och dippsåser. Däremot brukar vin och kronärtskocka inte vara en bra kombination, så drick helst något annat till måltiden.
Kronärtskocka kan inte vara ätas, den kan njutas i flytande form också. Kronärtskocka är en av huvudingredienserna i den italienska likören Cynar och i delar av Asien är det vanligt att använda kronärtskocka i örtteer.
Kronärtskockan hör hemma i Medelhavsregionen och man vet att den odlades i Napoli redan vid mitten av 900-talet. På engelska kallas den artichoke, ett namn som härstammar ur ardi shauki som betyder ungefär marktörne på arabiska. Det sägs att det var italienskan Caterina de’ Medici, hustru till den franske kungen Henry II, som förde in kronärtskockan i det franska köket under 1500-talet.
Odla kronärtskocka
Kronärtskocka vill ha näringsrik jord i trädgårdslandet som dränerar väl. Redan under hösten bör man blanda ut jorden med kompost och välbrunnen stallgödsel.
I Sverige försår man kronärtskocka inomhus i februari och mars för senare utplantering. Använd 8-10 cm stora krukor och så 2-3 frön i varje kruka.
Placera krukorna i rumstemperatur (cirka 20 grader C) på en plats där de får gott om ljus.
När plantorna har fått riktiga blad gallrar man så att det bara står en planta i varje kruka. Flytta till en plats där temperaturen bara är 15 grader C.
I slutet av maj är det dags att börja ställa ut växterna varje dag så att de härdas innan utplanteringen. Låt dem stå ute längre och längre varje dag.
Plantera ut kronärtskocksplantorna när risken för frost är över. Kronärtskockan vill ha en varm och solig växtplats. Förbättra gärna jorden med lite extra kompost och gödsel innan plantering, även om du gjort det under hösten.
Kronärtskockor ska inte planteras tätt eftersom de växer sig så stora med tiden. Tät plantering gör det nödvändigt att gallra hårt senare. En praktisk lösning är att man planterar dem glest redan från början och använder utrymmet som till en början finns mellan de små kronärtskockorna till att odla någon snabbväxande planta som inte stör kronärtskockorna, till exempel rädisor.
Täck marken intill kronärtskockan med gräsklipp eller kompost för att behålla fuktigheten i jorden. Vattna vid behov. Fram till skörden kan kronärtskockan gynnas av extra gödning.
Kronärtskockor skördas från augusti till oktober. Du vet att det är dags att skörda när de köttiga fjälliknande blad som sitter på utsidan börja separera sig från varandra.
I allra sydligaste Sverige kan kronärtskocksplantor klara sig utomhus under vintern om man skyddar dem med halm.
Problem man kan stöta på när man odlar kronärtskocka
Precis som många andra växter i trädgården kan kronärtskockorna få problem med bladlöss. Förebygg problem genom att skapa en trädgård där nyckelpigor och andra djur som äter bladlöss trivs. Om du upptäcker bladlöss på dina kronärtskockor, spruta rent plantorna med vattenslangen och ge eventuellt en behandling med såpvatten.
Kommentarer inaktiverade för Odla Kronärtskocka