Odla Brysselkål
Brysselkål har fått sitt namn efter Belgiens huvudstad Bryssel och det var just i Belgien brysselkålen togs fram och började odlas under 1500-talet. Från Belgien spred sig bruket att odla brysselkål långsamt till närliggande länder som Holland, Frankrike och Storbritannien och sedan vidare till andra delar av världen. På 1800-talet gjordes försök att popularisera brysselkålen i USA men det var först när djupfrysningsindustrin kom igång ordentligt efter andra världskriget som den på riktigt vann det amerikanska folkets hjärta. På svenska är brysselkålen även känd som rosenkål och på våra breddgrader måste den som vill odla den vara beredd att förså den inomhus på våren, eftersom den har så lång utvecklingstid att den annars inte hinner bli klar innan det blir för kallt i trädgården. När den väl utvecklats klart är den dock en mycket tålig växt som kan klara temperaturer ned till -20 grader C så länge den är täckt med skyddande snö.
Att odla brysselkål
I Sverige brukar man förså brysselkålen inomhus i början av april för senare utplantering. Vanlig planteringsjord fungerar utmärkt.
I en 8-10 cm stor kruka kan man så upp till tre frön. Täck fröna med en halv centimeter jord.
Vattna direkt efter plantering och se sedan till att joden hålls konstant fuktig tills fröna börjar gro.
När dina brysselkålsplantor utvecklat fyra blad är det dags att gallra så att man bara har en planta per kruka.
Placera krukorna på en ljus plats.
När det blivit varmare ute är det dags att gradvis härda plantorna så att de klarar sig i trädgårdslandet. Maj månad brukar passa för utplantering, men om det blir i början, mitten eller slutet av maj beror givetvis på klimatet.
När det är dags för utplantering, täck den tilltänkta växtplatsen med kompost och blanda ut den med jorden ned till 25-30 cm djup. Jorden i trädgårdslandet där man tänker plantera sin brysselkål ska vara lucker och fuktig, samt innehålla ordentligt med kväve. Brysselkål bör få en plats i grönsakslandet där den får minst åtta timmars sol varje dag.
Plantera plantorna i den bearbetade jorden och se till att de hamnar minst 45 cm från varandra.
Täck växtplatsen kring plantorna med gräsklipp så hålls jorden fuktigare.
Vattna regelbundet, det är viktigt att jorden aldrig slutar vara fuktig. Blöt jord är däremot skadligt för plantan.
Under tillväxtperioden gynnas brysselkålen av att få kväverik gödning.
Om man toppar brysselkålen så snart de understa kålhuvudena blivit 2 cm stora kan man få alla huvuden på stjälken att mogna samtidigt.
Brysselkål skördas nerifrån och upp. Skördeperioden beror på vilken sorts brysselkål du odlar. Tidiga sorter kan vara klara för skörd redan i september, medan sena sorter kan skördas från november och framåt. Om du väntar med skörden tills efter första frosten blir brysselkålen sötare.
Problem man kan stöta på när man odlar brysselkål
Hårda och träiga brysselkål beror på att jorden fått torka ut för mycket i trädgårdslandet.
Kålbladlusen kan bilda omfattande kolonier på brysselkålen och orsaka stor skada. Symptomen är buckliga blad med gulvita eller rödaktiga fläckar. Själva kålbladlusen är grå och har en vaxartad yta. Angrepp av kålbladlöss kan göra så att kålhuvudena böjs nedåt och får dålig kvalité. Om man vill minska risken för insektsproblem kan man täcka trädgårdslandet med fiberduk direkt efter planteringen av brysselkål.
Kommentarer inaktiverade för Odla Brysselkål