Odla Broccoli

Innehåll:

odla egen broccoli

Det är enkelt att odla broccoli

Om broccoli

Broccoli har sitt ursprung i den vilda kålen Brassica oleracea och påminner lite om blomkål. I Sverige kallas broccoli ibland för sparriskål. Broccolin har odlats i Italien i flera hundra år men blev inte populär i Sverige förrän under mitten av 1900-talet.

Varför man skall äta broccoli

När man äter broccoli äter man en stor blomställning i knoppstadiet och får i sig rejäla mängder av vitamin B2, B5, B6, B9 och C, samt ordentligt med kalcium, järn och magnesium. Eftersom broccolin är så rik på vitamin C blir det dessutom enklare för kroppen att ta upp allt järn som finns i den.

Broccoli är också fiberrik och hjälper till att hålla matsmältningen i ordning samtidigt som den ger långvarig mättnadskänsla. Det finns många olika sorter att välja mellan, men de påminner mycket om varandra när det gäller smaken. Ett undantag är ’Romanesco’-sorterna som är sötare än de övriga sorterna. Broccoli ’Romanesco’ kallas även för blomkålsbroccoli.

Broccoli ’Romanesco’

Broccoli ’Romanesco’ är like enkelt att odla som vanlig broccoli men har en sötare smak.

Odla Broccoli

I Sverige kan man så broccolifrön direkt i trädgårdslandet om man bor i södra Sverige. I resten av landet är det bättre att fröså inomhus och plantera ut i trädgårdslandet när det blivit varmare ute.

Steg för steg guide

  1. Om du vill odla broccoli skall du förså inomhus redan i februari. Plantera i vanlig planteringsjord, på cirka en centimeters djup. Att så 2-3 frön i varje kruka är lagom. Om du bor i södra Sverige kan du plantera direkt på friland.
  2. Vattna och täck över krukorna med plastfolie för att bevara jordens fuktighet.
  3. Placera krukorna i skuggan på en varm plats.
  4. När dina frön börjat gro är det dags att flytta krukorna till en plats där de nya plantorna får sol och ta av plasten så luften kan cirkulera.
  5. När plantorna slagit ut sina första blad gallrar man så man bara har en planta per kruka. Man kan försikigt transplantera de överblivna plantorna.
  6. För att broccoliplantorna ska kunna klara livet utomhus måste de gradvis härdas genom att placeras utomhus i skyddat läge under dagen. Låt dem gradvis utsättas för mindre och mindre skyddade platser och vänta längre och längre med att ta in dem på kvällen.
  7. Iordningställ trädgårdslandet genom att luckra upp jorden och blanda ut den med kompost.
  8. Plantera ut broccolin med 30-40 cm avstånd.
  9. Täck gärna växtplatsen med kompost eller gräsklipp för att hålla kvar fukten.
  10. Skördesäsongen varierar mellan arterna. ’Sprinter’ är en tidig sort som kan vara klar på mindre än två månader och ofta skördas redan under högsommaren. I den andra änden av skalan hittar vi bland annat ’Samurai’ och ’Minaret’ som båda behöver minst tre månader för att bli redo att skörda. När man skördar broccoli skär man inte bara av huvudet utan 10-15 cm av stjälken också. Ta inte bort plantan, om du låter den stå kvar kommer den bilda nya huvuden efter några veckor.
broccoli plantamed blad och blomställning

Broccoli planta på friland med blad och blomställning

Vanliga problem när man odlar broccoli

Ett vanigt problem när man vill odla broccoli är olika typer av skadeinsekter.  För att minska risken för insektsproblem kan man täcka över växtplatsen med fiberduk direkt efter utplanteringen.

Om huvudena inte utvecklas på rätt sätt kan det bero på att jorden torkat ut. Vattna regelbundet och täck jorden med något fuktighetsbevarande material.

Om broccolin får för små och hårda huvuden kan det beror på jorden inte innehåller tillräckligt mycket kalk och magnesium.