Odla Grönsaker

Att kunna njuta av sina egna hemodlade grönsaker är verkligen en oslagbar känsla. För många är tyvärr grönsakslandet förknippat med känslor av plikt och plåga snarare än lust och glädje, men det behöver verkligen inte vara så. Till att börja med är det viktigt att fundera över vilka grönsaker man egentligen vill odla. Många odlar tomat, gurka och morötter av ren slentrian, men är det verkligen dina favoritgrönsaker? Om man väljer grönsaker man verkligen tycker om istället för att per automatik fortsätta med de arter och sorter man alltid valt blir det genast mycket roligare att se fram emot skörden.

odla grönsaker

Fundera också på hur mycket grönsaker du egentligen gör av med. Många grönsakssorter, t ex pumpor och squash, producerar enorma mängder mat som kan vara svårt att göra av med för ett normalt stort hushåll. Detta leder till att många trädgårdsägare först lägger ned en massa blod, svett och tårar på att odla upp grönsakerna, för att sedan tvingas lägga nästan lika mycket energi på att skörda, ta reda på och kompostera grönsaker som ingen vill ha. Om du till exempel tycker att det vore roligt med några hemodlade pumpor till höstens fester, nöj dig med ett mindre antal plantor och fall inte för frestelsen att plantera pumpor i långa rader.

Innan du fattar några beslut om ditt trädgårdsland bör du också fundera på hur mycket tid du kan och vill lägga ned på att ta hand om grönsaker som inte kan konsumeras direkt. Vissa älskar att ägna sig åt marmeladkok, mjölksyrning och inläggningar medan andra föredrar att avnjuta sina hemodlade grönsaker direkt från landet. Om du vet med dig att marmeladkokande brukar kännas betungande snarare än avslappnande eller släpade ut 25 stycken mögliga burkar chutney ur källarskafferiet förra vårstädningen kan det vara idé att strunta i att odla grönsaker för hela året och istället begränsa odlingen till det du tror att du och dina vänner hinner äta upp medan det är färskt.

Vidare är det bra att tänka igenom vilka grönsaker som egentligen passar bäst i ditt trädgårdsland. Om man väljer grönsaker som verkligen uppskattar den miljö som finns i trädgården kommer man att få mycket tåligare grönsaker som inte kräver lika mycket ompyssling för att klara sig. Exempel på faktorer som är bra att ha i åtanke är klimatet i din del av landet, jordmånen, hur pass soligt ditt trädgårdsland är och om det är skyddat från något håll.

Slutligen bör man fundera lite på hur det har sett ut under tidigare odlingssäsonger. Har du till exempel haft stora problem med morotsflugor kan det vara bra att helt skippa morötterna under några säsonger och odla någonting annat på den platsen. Ett annat altnerativ är att kombinera den utsatta växten med någon växt som man vet att skadegöraren avskyr. Du kan läsa mer om hur man kan tampas med parasiter och andra problemorganismer i avsnittet om skadedjur.

Genom att planera i förhand kan man förebygga många av de problem som kan uppstå i ett trädgårdsland och därigenom kunna se fram emot en odlingssäsong innehållandes betydligt mindre tandagnisslan och betydligt fler härliga skördefester.

Grönsaker:grönsaker
Rödbetor
Brysselkål
Huvudkål
Broccoli
Blomkål
Purjolök
Vitlök
Palsternacka
Pumpa
Selleri
Rädisor
Zucchini
Kronärtskocka
Brytbönor
Spenat
Sparris
Mangold
Huvudsallad
Plocksallad
Lök
Gurka
Morötter
Tomater