Populärnamn: Pärlhyacint
Vetenskapligt namn: Muscari
Familj: Hyacinthaceae
Typ av växt: Lökväxt
Beskrivning: Släktet Muscari innehåller många olika arter av pärlhyacint. De flesta är blå, men det finns även andra färger att välja på. Man kan t ex odla den vita pärlhyacinten Muscari botryoides ’Album’ eller den tvåfärgade Muscari macrocarpum som har klart gula blommor med bruna kanter. Även bladen kan skilja sig åt mellan de olika sorterna och pärlhyacinten Muscari latifolium brukar t ex bara få ett enda ensamt blad. Arten är också speciell när det gäller blomningen, eftersom den utvecklar en hög stängel där de översta blommorna är mörkblå medan de undre har en lila färg.
Storlek: 10-30 cm hög, 5-20 cm bred
Växtzon: Alla zoner
Blomsäsong: Blommar under våren.
Jord/läge: Jorden ska helst vara både näringsrik och väldränerad. Pärlhyacintens lökar uppskattar fuktig jord, men när de inte växer bör de stå i en torr miljö. Jord som inte dränerar tillräckligt väl kan göra så att lökarna ruttnar. Full sol är utmärkt, men för den som har trädgård i södra Sverige kan blomningen vara över mycket snabbt om pärlhyacinten ges full sol. I Sydsverige är det därför vanligt att man istället planterar pärlhyacint i halvskugga så att man kan njuta av de vackra blommorna längre under våren.
Att sätta lökarna: Börja redan tidigt på hösten med att blanda ned benmjöl och kompostjord i rabatten. Jorden bör vara lucker ned till åtminstone 15 centimeters djup. Lökarna ska sättas cirka 10 cm ned med den spetsiga änden vänd uppåt. Täcker över lökarna med jord. Om man vill kan man ge dem extra skydd med hjälp av löv eller halm.
Skötsel: När bladen vissnat helt kan man kratta bort dem från rabatten.
Förökning: När dina pärlhyacinter växt några år på samma plats kan du gräva upp och dela dem. Vänta tills bladen vissnat helt.
Övrigt: Pärlhyacint planteras ofta under buskar och träd som också blommar tidigt under våren eftersom det blir ett mycket praktfullt inslag i trädgården.