Papegojtulpan

Populärnamn:   Papegojtulpan
Vetenskapligt namn: Tulipa
Familj:  Liliaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Papegojtulpanen får mycket stora blommor med fransiga, vridna kronblad. Det finns en myriad olika blomfärger och nyanser att välja mellan och det är vanligt att kronbladen har strimmor av flera olika färger. Ett kronblad på papegojtulpanen ’Estella Rijnveld’ är t ex både rött, vitt och mintgrönt. Papegojtulpanernas blad ser ut som vanliga tulpanblad, dvs de är lansettformade och tämligen breda.

Storlek: 40-60 cm hög, 20-25 cm bred

Växtzon: I – V

Blomsäsong: Papegojtulpan blommar under senvåren.

Jord/läge: Papegojtulpanen behöver väldränerad jord. Den uppskattar full sol, men halvskugga är att rekommendera om man vill ha lång blomning. Halvskugga blir särskilt viktigt om det är varmt ute under blomningsperioden. Papegojtulpan behöver få en växtplats som är skyddat mot stark blåst och hårt regn, t ex intill buskar nära huset.

Att sätta lökarna: Papegojtulpaner brukar planteras i en låda på hösten som får stå på en sval och frostfri plats under vintern. Använd jord som blandats med benmjöl och tryck varsamt ned lökarna med den flata sidan nedåt. Täck över med jord, vattna, och häll på ännu mer jord. På våren flyttar man ut lådan.

En annan metod är att plantera lökarna i trädgården tidigt på hösten så de får en chans att bilda rötter innan det blir tjäle. Lökarna måste sättas rejält djup, minst 3 gånger så djupt som lökens egen längd. På våren tillsätter man benmjöl.

Skötsel: Man ska helst ta upp lökarna efter blomningen och lagra dem på en sval plats. Gräv upp dem när bladverket vissnat helt och näringen från bladen hunnit återgå till löken. Precis som de andra tulpanerna kan papegojtulpanen drabbas av virus. Symptomen är vanligen strimmor och fläckar på de gröna bladen och blommorna kan också bli missformade.

Övrigt
: Det är vanligt att blommorna är gröna när de först slår ut och sedan skiftar färg.
Papegojtulpaner är omtyckta snittblommor.