Munkhätta

Populärnamn: Munkhätta
Vetenskapligt namn: Arum spp.
Familj:  Araceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Munkhättans blommor sitter samlade i en lång, smal kolv. Färgen på kolven beror på vilken art man väljer. Arum creticum får t ex gula blommor medan Arum maculatum har en svartröd blomkolv. Kring kolven sitter skyddande hölsterblad under maj och juni och färgen på dessa avgörs också av vilken art man väljer. Bladen är gröna, utvecklas inte förrän sent under sommaren och är formade som pilar. Hos Arum maculatum har de ibland fläckar i en annan grön nyans. Hos Arum italicum är bladen brokiga i vita och gröna färger. Efter blomningen fortsätter munkhättan vara mycket vacker eftersom den utvecklar färggranna bär. Dessa brukar sitt kvar långt in på hösten om vädret inte blir alltför hårt.

Storlek: 15-45 cm hög, 30-40 cm bred

Växtzon: I – II

Blomsäsong: maj – juni

Jord/läge: Munkhätta behöver jord som är både väldränerad och fuktig. Den ska dessutom vara näringsrik. Du kan förbättra jorden i din trädgård genom att blanda den med kompost eller torvmull.

Att sätta lökarna: Munkhätta ska planteras på hösten. Jordstammen placeras på sidan och täcks med cirka 10-15 cm jord. Vattna.

Skötsel: Munkhätta kan placeras i rabatten i zon I, men det är också vanligt att man i Sverige låter den stå i stora krukor utomhus som lätt kan tas in så snart temperaturen sjunker under 0 grader C. Munkhättor hanterar inte uttorkning väl och man måste därför se till att vattna dem regelbundet under torra perioder.

Förökning: Etablerade exemplar av munkhätta kan delas. Gräv upp jordstammen och använd en vass kniv för att dela den i flera bitar. Förvånansvärt små bitar av jordstammen kan bli till en ny planta. Det är viktigt att omedelbart plantera bitarna igen.

Övrigt: Munkhättan är en giftig växt, och bären är ännu giftare än resten av växten.

I Skåne har munkhätta av arten Arum maculatum förvildat sig.