Klänglilja

Populärnamn: Klänglilja
Vetenskapligt namn: Gloriosa superbus
Familj: Colchicaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Klängliljans blommor har sex långsmala kalkblad som är böjda bakåt. Ståndarna är mycket långa och praktfulla. Blommorna utvecklas ur bladvecken. Bladen är gröna och mycket blanka. Blomman börjar som gul i början av blomsäsongen, blir sedan orange och slutligen röd. Det finns även varianter som ser annorlunda ut än de vilda arterna, t ex ’Rothschildtiana’ som har röda kalkblad med gulfärgade kanter.

Storlek: 90-200 cm hög, 30-45 cm bred.

Växtzon: Alla zoner. Klängliljan överlever inte vintern utomhus i Sverige.

Blomsäsong: juni – augusti

Jord/läge: Jorden behöver vara både näringsrik och väldränerad. Förbättra gärna jorden genom att blanda upp den med en riklig mängd kompost. Stallgödsel är inte ett bra val. Klängliljan kommer från tropikerna och är van vid stark sol, men den mår bäst när det bara är blommorna som får full sol. Man bör därför se till att rötterna hamnar i skugga, t ex genom att plantera en marktäckande växt under liljan. Stenar kring liljans bas kan också fungera bra. Plantera klänglilja på en skyddad plats i trädgården, t ex en södervägg. Låg luftfuktighet brukar leda till lägre liljor.

Att sätta lökarna: Klängliljan bör fördrivas inomhus. Plantera rotknölen i en kruka och placera i ett soligt fönster. Klänglilja kan planteras ut i rabatten så snart utomhustemperaturen överstiger 10 grader C.

Skötsel: Klängliljan behöver något att klänga på, t ex bambukäppar. Vattna och tillför gödsel ända tills blomperioden är över. När blomningen är över ska liljan få torka och vissna ned. Tag varsamt upp rotknölarna och låt dem ligga torrt tills det är dags att plantera dem i kruka igen.

Övrigt
: Klängliljorna hör hemma i tropiska Afrika och släktet är inte särskilt stort. I Sverige är det i princip bara arten Gloriosa superba som odlas i trädgårdar.

Klängliljor är mycket giftiga.