Daglilja

Populärnamn:   Daglilja
Vetenskapligt namn: Hemerocallis
Familj:  Hemerocallidaceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Dagliljans blommor lever under en mycket kort tid, oftast under ett dygn. Om man vill kunna njuta av dagliljor från juni till september bör man kombinera flera olika varianter. Det finns en rik mängd olika färger och nyanser att välja mellan, men än så länge finns det inga blå eller helt vita dagliljor. Vissa är enfärgade medan andra är tvåfärgade. Dagliljan har grenad stjälk och de gräsliknande bladen bildar rejäla tuvor.

Storlek: 25-90 cm hög, 35-70 cm bred

Växtzon: I – V

Blomsäsong: juni – september

Jord/läge: Dagliljor är inte särskilt kräsna när det gäller jord, men den bör absolut vara väldränerad. Om den samtidigt är näringsrik och något fuktig är det ett stort plus. Daglilja kan stå i full sol eller lätt skugga. Rikligast blomning får man på växtplatser där liljan får sex timmars sol per dag.

Att sätta lökarna: Daglilja kan planteras både höst och vår. Gräv en 2 dm djup grop och blanda ut jorden med kompost och gödning. Fyll igen hålet nästan helt och forma jorden längst upp till en liten hög vars topp ligger 1-2 cm under markytan. Placera liljeroten ovanpå högen och fyll ut planteringsgropen med jord. Tryck till och se till att bladfästet hamnar precis under jordytan. Vattna rejält och skydda med ett fuktighetsbevarande täckmaterial.

Skötsel: När roten håller på att etablera sig behöver den vattnas varje vecka. Gödsla med fullgödsel på våren. Ta aldrig bort bladen utan låt dem täcka marken under vintern.

När dagliljan står på en fuktig växtplats ökar risken för snigelproblem. Ibland kan det fungera att strö ut kalk kring liljorna för att skydda dem. Tänk på att man måste strö ut ny kalk så snart den gamla inte är torr längre.

Förökning: Daglilja kan förökas genom delning. Vänta tills plantan blommat över innan du delar den.

Övrigt: Om man har en stor, väletablerad daglilja bör man dela den för att främja blomning.