Innehåll:
Lökväxter är namnet på en växtfamilj vid namn Alliaceae i ordningen Asparagales. Växterna i familjen Alliaceae delas in i 19 olika släkten, t ex Allium (Löksläktet), Ipheion (Vårliljesläktet), Leucocoryne (Porslinsliljesläktet), Nectaroscordum (Honungslöksläktet) och Nothoscordum (Vaniljlöksläktet). Flera släkten som tidigare ansågs vara en del av familjen Alliaceae kan numera hittas i familjen Themidaceae (Indianhyacintväxter).
Lökväxterna i familjen Alliaceae är mycket nära släkt med amaryllisväxterna (Amaryllidaceae) och agapanthusväxterna (Agapanthaceae) och det är vanligt att man räknar alla tre familjerna till gruppen lökväxter. I dagligt tal brukar trädgårdsodlare inkludera ännu fler familjer i den mer övergripande beteckningen ”lökar och knölar” eftersom de olika växterna påminner så mycket om varandra när det gäller odling. Förr var inte lökväxterna en egen familj utan ingick i den gigantiska familjen liljeväxter (Liliaceae). Många av de traditionella lökväxter vi odlar i våra trädgårdar är fortfarande kvar i familjen liljeväxter, t ex tulpanerna.
Lökväxter återfinns i alla möjliga former och storlekar. I de svenska trädgårdarna odlas de både som prydnadsväxter, kryddväxter och för att bli mat. Många av de mest välkända lökväxterna har varit viktiga för människan både som mat och apotek, t ex vitlöken, gräslöken purjolöken och den vanliga gula löken. Lökar finns avbildade i Egyptens pyramider och man vet att lök odlades i Kina redan för 3000 år sedan. Man har även hittat 7000 år gamla rester av lök tillsammans med fikon och dadlar vid arkeologiska utgrävningar av bronsåldersbosättningar i mellanöstern, men det är osäkert om dessa lämningar kommer från odlade lökar eller från lökar som samlats in från det vilda. Vitlöken, gräslöken, purjolöken och den vanliga gula löken hör alla hemma i släktet Allium, ett släkte som har odlats flitigt under lång tid och som fortsätter vara betydelsefullt för oss än idag. Släktet Allium är också det enda släktet i familjen Alliaceae som växer vilt i Sverige.
Löken består av tjocka blad som växten kan använda för att samla näring i. När vädret gör det omöjligt för växten att fortsätta växa ovan jord dör den ned, men löken överlever nere i jorden och kan skjuta nya skott nästa säsong. Detta gör att lökväxter kan börja växa och blomma mycket tidigt på våren, eftersom de har en näringsreserv att ta ifrån. Växter som inte har någon sådan reserv måste normalt producera gröna löv först som kan samla in solenergi via fotosyntes så att växten så småningom orkar blomma. Det kommer därför inte som någon överraskning att många av våra allra tidigaste vårblommor är lökväxter, t ex snödroppe, vårlök och krokus.
Många lökar är vårblommande, men det finns sommarblommande och höstblommande varianter också. Det är möjligt att hålla en trädgård blomstrande från senvinter till senhöst utan att använda någonting annat än lökväxter. Dessutom brukar det alltid gå att hitta lökar som trivs i trädgårdens olika delar, hur skuggiga, magra och utsatta vissa områden än må vara. Många lökväxter mår till och med bäst när de får växa i den skiftande skugga som erbjuds av stora träd eftersom de i naturen återfinns i skogar och skogsbryn. Genom att växa så får de sol under våren när de själva blommar eftersom träden ännu inte hunnit få några blad, samtidigt som de under sommaren skyddas från uttorkning under de lummiga kronorna. Gemensamt för de allra flesta lökar är att de behöver väldränerad jord för att inte ruttna så om du har jord som dränerar dåligt i din trädgård är det bäst att förbättra den innan plantering för att slippa problem framöver. Om man inte vill behöva gräva upp lökarna varje höst kan man satsa på växter som utan problem kan övervintra i Sverige. För säkerhets skull kan man välja att täcka över lökarna med löv eller kompost under vintern, särskilt om man bor i de kallare delarna av landet.
Genom att lägga ned lite tid och energi på att välja rätt lök till rätt plats kan man spara mycket tid, pengar och jobb och dessutom få nöjet att njuta av lökväxter som verkligen trivs och prunkar i trädgården. Många lökväxter kommer till och med att sprida sig snabbt på egen hand när de trivs bra, t ex snödroppe, scilla, vintergäck och pärlhyacint.
Ingen trädgård? Ingen fara, det finns lökar som mår utmärkt i urnor och blomlådor på balkonger och verandor, eller i krukor på fönsterbänken. Om du vill hålla lökväxter inomhus bör du dock komma ihåg att många av dem kommer från kalla delar av världen och måste ges en sval viloperiod varje år eftersom det är den sorts klimat de är anpassade för. Lökar som odlas på balkongen kan behöva tas in och ställas frostfritt under vintern eftersom krukan innehåller så lite jord att löken kan frysa sönder. Exempel på lökväxter som går bra att odla i kruka inomhus är belladonnalilja och amaryllis.
Lökar & Knölar
Afrikas blå lilja
Anemondahlia
Arisema
Artnarciss
Asiatisk lilja
Bägarkrokus
Balkansippa
Blåstjärna
Botanisk tulpan
Bukettanemon
Bukettranunkel
Cyklamen
Daglilja
Darwinhybridtulpan
Dekorativdahlia
Dubbel narciss
Dvärgnarciss
Enkel dahlia
Fritillaria
Gladiolus
Halskråsdahlia
Hundtandslilja
Hyacint
Japansk iris
Kaktusdahlia
Kalla
Kanna
Kaphyacint
Klänglilja
Klockhyacint
Knölbegonia
Knölbildande
nunneört
Krokus
Lilja
Liljeblommande
tulpan
Liljekonvalj
Madonnalilja
Minipåsklilja
Montbretia
Munkhätta
Oxalis
Papegojtulpan
Pärlhyacint
Påsklilja
Poetnarciss
Pompondahlia
Porslinshyacint
Prydnadslök
Rams
Snödroppe
Snöklocka
Stjärnhyacint
Stjärnlök
Strandiris
Strimtulpan
Tigerlilja
Trädgårdsiris
Treblad
Triumphtulpan
Trumpetnarciss
Tulpan
Turbanblommande
lilja
Vårblommande
dvärgiris
Vårstjärna
Vildartskrokus
Vildiris
Vintergäck
Viridifloratulpan