Innehåll:
Populärnamn: Fänkål
Vetenskapligt namn: Foeniculum vulgare
Familj: Apiaceae
Typ av växt: Kryddväxt
Fänkålen påminner mycket om dillen, och de är inte förvånande att de tillhör samma växtfamilj. Bladen är tunna och fjäderlika precis som hos dillen och blommorna sitter i kronor. Det finns flera olika varianter av fänkål. Foeniculum vulgare var. dulce är den som vi brukar kalla kryddfänkål. Den har vackra blad och finns i flera olika sorter, t ex ’Smokey’ som får bruna blad. Foeniculum vulgare var. azoricum kallas på svenska för knölfänkål eftersom dess stjälkar sväller upp vid basen och bildar en vit, tjock knöl.
Storlek: Höjd 30-90 cm, bredd 20-90 cm
Växtzon: Alla zoner
Hos knölfänkålen är det framförallt knölen som utnyttjas eftersom den är utmärkt både som kokt grönska och strimlad i sallader. Om du tror att fänkålsknölar är hårda och träiga beror det på att du serverats knölar som varit övermogna. Knölarna ska skördas medan de fortfarande är unga, och om man inte hinner äta upp alla då kan man förvälla dem och sedan frysa in dem. Vid sidan av knölen kan man också använda bladen som kryddgrönt, t ex när man lagar soppa.
Hos kryddfänkålen är det framförallt fröna som används, bland annat som brödkrydda.
Fänkål behöver mycket värme för att må bra och helst full sol. Jorden ska vara näringsrik, lucker och väldränerad med mycket mull. Djup jord är att föredra.
Sätt frön i omgångar om du vill ha en så lång skördesäsong som möjligt. Plantera inte frön utomhus innan jorden blivit över 10 grader C.
Frösådd. Samla in fröna när de övergår från grönt till brunt. Plantera inte ut förrän risken för frost är över. Knölfänkål bildar stocklöpare som sedan sätter frö.