Kompostering

Kompostering är en naturlig process där olika organismer, t ex bakterier, bryter ned dött växtmaterial. Kompostering kan bara ske när syretillgången är god. Om det saknas syre sker istället så kallad rötning eller metanjäsning. Om man vill få till en effektiv kompost bör man se till att materialets fuktighetshalt ligger mellan 40% och 60%, varken högre eller lägre. Om din kompost är lite torr kan du vattna den. För den som har fruktträd är fallfrukt ett utmärkt sätt att få upp fuktigheten i en torr kompost. Fukt är dock inte den enda faktor som påverkar hur komposten fungerar, fosforhalten, pH-värdet och ballansen mellan kol och kväve är också av stor vikt. Temperaturen påverkar förstås också och behöver komma upp till 55-70 grader C för att komposteringen ska fungera bra. I en aktiv kompost brukar temperaturen utan problem stiga upp till 60-70 grader C.

Det kanske låter komplicerat, men i själva verket är det mycket lätt att få till en välfungerade kompost i trädgården, oavsett om man bara vill kompostera trädgårdsavfall eller om man även vill lägga i hushållsavfall. På senare år har det blivit allt vanligare att kompostera hushållsavfall i Sverige och man kan ofta spara betydande summor pengar varje år på sin sophämtningsavgift genom att sluta slänga komposterbart köksavfall i soptunnan. En korrekt skött kompost luktar inte illa och orsakar inte problem med skadedjur. Det kan hända att man får flugor i komposten, men det gör egentligen ingenting. Flugorna är en del av den naturliga nedbrytningsprocessen. Om du trots det irriterar dig på flugorna och vill ha bort dem räcker det ofta med att täcka över komposthögen med ett lager jord.

Om du vill kompostera hushållsavfall som innehåller mer än bara frukt och grönsaker är det viktigt att välja en isolerad varmkompost som har både botten och lock så att råttor och andra djur inte kan komma in. Ofta består bottnen av ett finmaskigt nät så att små maskar och andra organismer från jorden kan ta sig in, samtidigt som större djur stängs ute. Isolerad kompost är nödvändigt för att komposten ska kunna hålla igång genom hela vintern. En kompost som man bara lägger trädgårdsavfall i behöver inte vara lika säker. Dessutom kan man låta den frysa under vintern om man vill, men då tar det förstås längre tid innan kompostprocessen är fullbordad.

Man kan antingen bygga sin egen kompost eller köpa en färdig. Om du väljer mellan två olika storlekar, välj den större. Ju större kompost, desto mindre risk för att den blir för kall under vintern. I genomsnitt brukar man räkna med att en vanlig familj på fyra personer genererar 10-15 liter komposterbart avfall varje vecka och därför behöver en kompost på minst 250-400 liter. Det är vanligt att trädgårdsodlare har en varmkompost för hushållsavfall och en kallkompost för trädgårdsavfall, men det är bra att lägga åtminstone en del av trädgårdsavfallet i hushållskomposten eftersom det blir en mer välbalanserad blandning på så sätt. Det är också viktigt att se till att varmkomposten är någorlunda välfylld inför vintern eftersom en liten komposthög lätt fryser till även om den är isolerad.