Innehåll:
Ibland kan det vara en bra idé att anlägga en häck. Man kanske vill dölja utsikten mot den väldigt fula fabriken i fjärran eller helt enkelt påminna grannarna exakt var tomtgränsen går. En häck kan också vara ett fantastiskt fint inslag i trädgården om man följer sina instinkter och vågar experimentera lite, ingen har sagt att det bara är slottsträdgårdar som får ha labyrinter. Tyvärr innebär det en del arbete att anlägga en häck men har man rätt information och rätt redskap kan det gå väldigt fort, allt är upp till förberedelserna.
Som vid de flesta andra större förändringarna i trädgården är det viktigt att man planerar innan man agerar. En häck är ett ganska stort steg så det gäller att det inte blir fel. Skall man kantmarkera sin tomt bör man se till att det är en häckväxt som inte växer för mycket i sidled och kommer ta över tomtmark från grannen. Det är också viktigt att man föreställer sig det färdiga resultatet och sedan hur det kommer att se ut om 10 år från planteringen. En häck växer kontinuerligt om man inte håller ordning på den och på 10 år kan det hända en hel del. Man bör också vara noggrann med växtzoner och artnamn, välj hellre ut en växt efter dess latinska namn än vad någon annan har sagt om den. Det är viktigt att man väljer rätt så att den tål att växa i den aktuella växtzonen och samtidigt blir så hög och bred som man önskar att den skall bli.
Jorden där häcken skall planteras bör förberedas en bra stund innan själva planteringen, helst hösten innan så att man får gott om tid på sig att arbeta ner energigivande gödsel i jorden. Det viktigaste innan man börjar förändra jorden är att man läser på exakt vilken jord den aktuella häckväxten vill ha. De flesta växter vill ha en väldränerad och mullrik jord som har ett pH-värde runt 7 men det finns även häckväxter som trivs bäst i surjord, till exempel gran, och kräver att jorden behandlats annorlunda. Att studera jordförändring och växtens favoritjord förenklar alltså själva utförandet och är inte alls så komplicerat som det kan verka.
Det är väldigt vanligt att man anlägger häckar i raka linjer men givetvis är inte det ett måste. Med lite fantasi, en sprayburk naturlig färg och hjälp av trädgårdsslangens flexibilitet kan man skapa häckar med vilken form som helst, rent av en som ormar sig fram genom trädgården. En helt rund häck gör man enkelt genom att slå ner en pinne i marken där centrum skall vara och sedan mäter ut med hjälp av ett snöre fäst vid pinnen. För att göra helt raka linjer kan man använda en liknande teknik men då fäster man snöret i två pinnar där häcken skall börja och sluta, mycket enkelt och kräver inget avancerat mätande.
Slutligen, när hösten har kommit och allt är bestämt och inhandlat är det dags att plantera häckväxterna. I normala fall planterar man 3 till 4 häckväxter per löpmeter men givetvis finns det undantag för vissa växter. Hur man planterar varierar självklart något från växt till växt, men i normala fall gräver man en relativt stor grop, så stor så att rötterna får plats, och lägger ett tunt lager grus i botten för dräneringens skull. Långa rötter kan man klippa av för att tillväxten skall bli jämn och sedan placerar man rotsystemet ovanpå en liten kulle av jord som man bildat nere i gropen. Med häckväxten väl på plats fyller man helt enkelt igen gropen, vattnar kraftigt och går vidare till nästa grop. Det är viktigt att man tillför vatten regelbundet tills växterna har rotat sig och blivit självförsörjande. När häcken väl har etablerat sig klipper man ner den till runt 15 cm så att den får en bra start, en bra start är viktigt för en fin häck.