Vinrankor

Innehåll:

Vindruvor, tänker många nu, det kan man väl ändå inte odla i Sverige? Men det kan man, även om det kräver lite arbete och tur. Vindruvan har en mycket gammal och gedigen historia bakom sig, bland annat odlade egyptierna vindruvor 4000 år f.Kr., och 99,9% av allt vin i världen idag är produkten av vinrankans frukter. Det är verkligen konstigt att något så populärt inte har slagit igenom större i Sverige än vad det har gjort.

Vinrankor – Plantera

Det går att få vinrankor i flera olika utföranden men i slutänden har man en kruka med en vinranksplanta i och så fort det blir vår är det dags att plantera ut den i trädgården. Vinrankan i sig är som vilken klätterväxt som helst och passar därför alldeles utmärkt vid en vägg eller liknande. Vinrankor har ett både djupgående och brett rotsystem så platsen man tänker använda för att plantera vinrankan i bör vara väl förberedd. Typen av jord man använder beror lite på vilken sorts vinranka man planterar, vissa, till exempel vitis labrusca, föredrar surare jordar medan andra, till exempel vitis vinifera, växer bäst i normalt pH-värde. Man kan anpassa den i övrigt väldigt närings- och mullrika jord som krävs genom att tillföra antingen kalksalpeter för att höja pH-värdet, eller ammoniumsulfat för att sänka den. Man kan också blanda in grus i jorden för att få en bättre dränering. I denna jord gräver man sedan en ganska bred grop som är så pass grund att krukplantans jordyta hamnar i nivå med markytan. Vinranksplantan tas försiktigt ur sin kruka och placeras mitt i gropen, varpå man fyller upp halvvägs med jord. Därefter packar man ordentligt och vattnar innan man fyller upp den andra hälften. Är detta gjort ordentligt kan man nu se fram emot att få vindruvor i sin trädgård, om man odlar på rätt sätt.

Vinrankor – Odla

Vinrankor tål den svenska vintern alldeles utmärkt och trivs bra i jorden så det finns egentligen inga stora problem med att hålla själva rankan vid liv, problemet är om man vill ha vindruvor. För att vinrankan skall ge frukt måste man se till att den får så mycket sol och värme som möjligt, en sydlig position är det enda tänkbara alternativet. En för kort sommar gör att vindruvorna inte hinner mogna ordentligt så det gäller att ha tur med vädret om man vill ha vindruvor. Inga större problem kan man tycka, men tyvärr finns det fler krav än så. För att få en bra skörd vindruvor måste vinrankan beskäras vilket inte är så enkelt som det låter. Det finns olika metoder för hur man går tillväga och en del av dessa har planeringar som sträcker sig över flera år så det bästa är att söka reda på detaljerad information innan man sätter igång. Generellt sett beskär man ner vinrankan kraftig på hösten efter det första året, allt ska bort utom ett sidoskott varje 25 cm eller så på själva stammen. Dessa sidoskott klipper man av efter två ögonpar. Hösten nästkommande år klipper man ner allt utom de långa grenar som har bildats, de binds upp så att de liknar ett stort U. De öviga nästkommande åren toppar man sidoskotten från dessa grenar på sommaren så att man bara behåller en blomklase och några löv. Detta garanterar dock inte vindruvor.

Vinrankor – Sköta

Som tidigare nämnts är vinrankor väldigt tåliga, även om det kan vara svårt att få dem att bära frukt. Dock finns det en del saker man bör se över för att vinrankan i sig skall må bra. Gör det till en vana att kontrollera pH-värdet i jorden och kompensera med rätt sorts gödsling om det är på väg att slå över åt ”fel” håll. För att vinrankorna skall trivas ordentligt kan man också täcka över planteringsjorden med täckmaterial som är jordförbättrande, temperaturhöjande, gödslande, växtskyddande och även ge en bättre övervintringsförmåga. Träflis fungerar alldeles utmärkt året om och ser dessutom charmigt ut. Inför vintern bör man kupa jorden runt vinrankan och lägga på lite extra isolering i form av halm eller löv. De flesta vinrankor tål den kalla vintern men denna isolering fyller även en funktion till våren då man vill isolera från vårsolen ett par extra veckor så att inte växtperioden startar för tidigt då det fortfarande kan bli frost på natten.