Innehåll:
Om man redan har ett äppelträd och ett päronträd, eller helt enkelt vill gå direkt till något exotiskt, är körsbärsträdet något att tänka på. Ett körsbärsträd kan vara väldigt vackert, särskilt då det blommar, och ger rikligt med frukt under gynnsamma förhållanden. Har man en trädgård är det nästintill ett måste att det finns ett fruktträd i den, och handen på hjärtat, äpplen och päron i all ära men få saker går att jämföra med färska körsbär direkt ifrån trädgården.
Trots att namnet antyder att körsbäret är ett bär är det egentligen en stenfrukt, den som någonsin ätit ett körsbär vet varför. Själva fruktköttet är koncentrerat runt en enda stor kärna som också är körsbärets frö. Från en sådan kärna kan man få ett helt nytt körsbärsträd men för att det skall fungera krävs väldigt gynnsamma förhållanden, och tid. De flesta körsbär som man odlar och äter i Sverige idag är så kallade bigarråer, det vill säga sötkörsbär. Många av dessa sötkörsbär smakar likartat men körsbärsträden kan skilja sig åt i storlek, form och färg på blommorna. Därför är det viktigt att veta vad man vill ha till sin trädgård innan man köper ett körsbärsträd. Om du inte vet exakt vad du vill ha kan du alltid fråga, men då måste du vara beredd på att svara på ganska detaljerade frågor om jorden på din tomt, vart körsbärsträdet skall stå och vilka växter som kommer att finnas runt omkring.
Att plantera ett körsbärsträd är som att plantera vilket annat vanligt fruktträd som helst och är mycket enkelt om man har gjort det tidigare. Innan man ens köper sitt körsbärsträd från trädgårdshandeln bör man ha grävt ur en 1x1x1 meter stor grop, man kan givetvis gräva den både djupare och större, det viktigaste är att rotsystemet får plats och att körsbärsträdet hamnar på samma djup som det hade i odlingsträdgården. I botten av denna grop lägger man först ett tunt lager makadamm för att förbättra dräneringen och sedan fyller man upp med lite näringsrik, mullrik och väldränerad jord för att få körsbärsträdet på rätt djup. Man bör också skapa en liten kulle i mitten av gropen så att det kommer in jord under körsbärsträdets rotsystem. För nästa steg är det bäst att ha fyra armar eller helt enkelt vara två personer. Någon måste hålla i körsbärsträdet och ruska på det lätt medan någon annan fyller igen gropen med likadan jord som man använde tidigare. Personen som håller i körsbärsträdet bör också hålla ett par stöttepålar på plats när man fyller igen gropen. Dessa binder man sedan lätt till körsbärsträdet så att det står stabilt under sina första år. När gropen väl är igenfylld trampar man jorden på plats och toppar med lite lös jord varpå man vattnar rikligt. Tills dess att körsbärsträdet har slagit rot ordentligt bör man se till att marken är fuktig men absolut inte blöt. För att förhindra att marken torkar ur kan man täcka den med torv som man sedan tar bort när körsbärsträdet tydligt klarar av att sköta sin egen vattenförsörjning.
Körsbärsträd sköts nästan precis likadant som de flesta andra fruktträd, med en stor skillnad. Precis som andra fruktträd ser man till att börja gödsla ett par år efter plantering, stallgödsel fungerar mycket bra men man kan också använda sig av långtidsverkande gödsel som man arbetar ner ordentligt i jorden. Man kan också vattna om det blir för torrt någon sommardag och det är aldrig en dum idé att se över fruktträden så att de inte drabbats av sjukdomar. Vad som skiljer körsbärsträd från andra fruktträd är dock beskärningen. Ett körsbärsträd bör sällan beskäras och om man gör det skall man bara ta väldigt lätt under hösten. Beskär man ett körsbärsträd på våren kommer det att blöda och tar man i för mycket kommer körsbärsträdet med största sannolikhet att dö. Körsbärsträd är relativt tåliga i övrigt men just beskäring är något de inte klarar av i någon större utsträckning.