Höstäpplen

Äpplen delas inte bara in i olika sorter, utan de delas även in i vilken årstid de mognar i. Det finns Sommar-, höst- och vinteräpplen. Äpplen kan förutom detta delas in i grupper. Man talar då om kulturaplar, förvildade kulturaplar och vildapel, alla dessa tillhörande släkten Malus. De odlade sorterna kallas för kulturaplar. De kan man känna igen om man tittar på undersidan av bladen, som då är ludna. Förvildade kulturaplar kallar man för kärnsådder, eftersom de sorterna har växt upp ur genom kärnan från odlade äppelträd. De sorterna har även de en luden undersida. Malus silvestris är ett namn på den europeiskt växande vildapeln. Den sorten är dess värre inte särskilt vanlig i Sverige. Men hittar du ett litet små äppelträd med små, gröna äpplen som är starkt syrliga i smaken och med blad som är blanka på undersidan så är det vildapel. Höstäpplen kallas just för höstäpplen eftersom de är mogna eller nästan helt mogna runt septembers slut eller i början på oktober. Det alla höstäpplen har gemensamt är att de endast håller sig mogna under höstmånaderna. Dessa äpplen kan oftast inte lagras lika länge som sommaräpplena.

Det är vanligast att man sätter äppelträd på våren om man bor i den norra delen av Sverige, oavsett vilken sort du planterar. Bor du någonstans i de södra delarna av Sverige planteras äppelträd med fördel under hösten. Plantera trädet i ett soligt vindskyddat läge. Om det tidigare stått ett äppel- eller päronträd bör du undvika att plantera ditt nya träd på den platsen. Om det inte går att undvika bör du byta ut jorden i de översta 50 cm runt en yta på omkring en kvadratmeter. Om det inte tidigare stått ett träd på platsen bör ändå djupet med planteringsbar jord vara omkring 60 cm djupt. Det för at rotsystemet ska kunna växa, men även för att trädet ska få den näring som den behöver från jorden. Planteringsavståndet bör ligga på minst 3 m mellan varje träd. Trädet bör planteras i en näringsrik jord som har hög dränering. Äppelträd vill växa i en lätt och något kalkrik jord. För att få en kalkrik jord kan du blanda i planteringsjord med den vanliga jorden. Äppelträd är ytterst känsliga för uttorkning så vattna därför plantan ordentligt och låt den aldrig torka ut mellan vattningarna. När äpplena efter hand blir mogna bör du plocka dem innan de hinner ramla ner på marken, eftersom de då kan få diverse sjukdomar som sprider sig till trädet genom rötterna i marken.

När du plockar äpplena bör de inte skakas ner från träden utan bör plockas bort för hand, använd gärna ett par handskar till detta. För att de ska hålla längre behåll även en bit av skaftet, så det inte blir ett hål där skaftet har suttit. Det kan nämligen bildas en ingång för svamp genom det hålet.