Innehåll:
Om man tycker om äpplen och har gott om utrymme på sin tomt är det verkligen att rekommendera att man planterar sitt alldeles egna äppelträd. Äpplen går givetvis att köpa i affären men då vet man inte vad de kan ha gjort med dem, och dessutom är den en speciell känsla att äta ett äpple som odlast hemma i den egna trädgården. Äppelträdet, i alla dess variationer, kommer ursprungligen från de tempererade områdena på det norra halvklotet, men har idag spridits över stora delar av världen. Äppelträd kan dock inte ge skörd i tropiska klimat då de inte är anpassade för den sortens säsonger som råder där.
Det finns idag massor av olika sorters av äpplen att välja på men de allra flesta är bara variationer av en och samma art. Eftersom det finns så många olika sorter är det viktigt att man vet vilken sort man vill ha när man köper ett äppelträd för plantering. Att gå till en trädgårdshandel och be om att få köpa ett äppelträd är lite som att gå till bilhandel och säga att man vill köpa en bil och sedan inte lämna några specifikationer. Om du inte vet vilket sorts äppelträd du vill ha kan du diskutera frågan med försäljaren. De viktigaste frågorna är i vilken växtzon du skall plantera trädet, vad trädet skall användas till och vilka sorts äpplen du tycker om. Vissa äppelträd växer bäst i olika växtzoner, så är det bara, och vissa äppelträd bär mycket frukt medan andra kan bli utmärkta skuggträd till trädgården. Det är mycket att tänka på när man väljer ut ett äppelträd.
Att plantera ett äppelträd är enkelt efter att man har köpt det, dock bör man göra det så fort som möjligt så inte rötterna hinner torka ut. Vanligen förvaras äppelträdets rötter fuktigt under transport men det betyder inte att man hinner ta en fika innan det är dags att få trädet i marken. En kubikmeter stor grop bör vara färdiggrävd när man kommer med trädet för plantering, om man vill kan man ha täckt botten med lite makadamm för dräneringens skull. Det är viktigt att äppelträdet planteras på samma djup som det hade på odlingsplanteringen. För att få det att passa med djupet på gropen och för att man inte ska behöva böja äppelträdets rötter för mycket gör man en liten kulle i mitten av gropen som passar rötternas form. Sedan placerar man ut stöttepålarna innan man fyller igen gropen med näringsrik, mullrik och väldränerad jord. Det är enklast om man är två, för då kan en hålla i stöttepålen och ruska om äppelträdet lite lätt samtidigt som den andre fyller på jord, detta så det inte bildas några luftfickor som senare kan skada äppelträdet. När trädet väl är på plats trampar man jorden på plats och vattnar rikligt för att sedan lägga på ytterligare lite jord som man inte trampar på. För att inte jorden skall torka ut kan man täcka över jorden med torv eller liknande material. Fäst trädet löst vid stöttepålen med ett snöre, snöret skall sitta strax under halva stamhöjden där det inte kan störa grenutvecklingen. Det viktiga är att äppelträdet får gott om vatten men aldrig står i blöt. En balansgång som man helt enkelt är tvungen att gå för att äppelträdet skall må bra.
Äppelträd är relativt enkla att sköta om, de kräver en del arbete en gång om året men det är också allt. Nyplanterade äppelträd bör vattnas tills de tydligt klarar av att sköta sig själva. Efter något år eller så har näringen gått ur jorden och det kan vara en god idé att ersätta den med lite stallgödsel. Det enda som är krävande med äppelträd är egentligen själva beskärningen då man formar trädet, inte bara efter utseende utan också efter planerad växt. Att beskära äppelträd korrekt är en konst som kräver erfarenhet men allt eftersom tiden går kan man bli expert på att beskära sitt eget äppelträd. Man har då lärt sig känna igen vissa uppträdanden och vet vad dessa betyder för både beskärningen och äppelträdets välbefinnande.