Vidjehortensia

Populärnamn: Vidjehortensia
Vetenskapligt namn: Hydrangea arborescens
Familj: Hydrangeaceae

Typ av växt: Buske

Beskrivning: Vidjehortensian påminner om syrenhortensian men blir inte lika stor. Det finns flera olika sorter att välja mellan, t ex ’Annabelle’ vars blomställning kan bli 30 centimeter i diameter. ’Annabelle’ är också en av de mest köldtåliga medlemmarna av släktet Hydrangea. ’Annabelle’ blommar varje år, även efter att ha blivit rejält nedklippt. Ju mer morgonsol ‘Annabelle’ får desto bättre blir blomningen. Het eftermiddagssol gör dock att blomningen inte står sig så länge. Gemensamt för alla vidjehortensior är att de får gräddvita blomställningar som är mer runda än de man kan se hos syrenhortensiorna. Vidjehortensia är populär både som avdelare, låg häck och perenn växt i rabatten.

Storlek: 100-300 cm hög, 100-300 cm bred

Växtzon: I – V (varierar mellan de olika sorterna)

Blomsäsong: Vidjehortensia blommar under hösten.

Jord/läge: Vidjehortensian vill ha lucker jord som dränerar väl. Den ideala växtplatsen är en skyddad del av trädgården där plantan kan få full sol. Halvskugga kan också fungera.

Plantering: Gräv en 40 djup grop och förbättra jorden med kompost och gödsel. Om vidjehortensians rotklump är mycket sammanvuxen bör man göra fyra stycken 2 cm djupa snitt på utsidan. Placera rotklumpen så att plantan hamnar lika djupt som den stod i krukan. Häll rikligt med vatten i gropen och vänta tills vattnet sjunkit undan innan du fyller igen med jord. Vattna en gång till.

Skötsel: Under våren är det bra att tillföra naturgödsel. Nyplanterad vidjehortensia (de första åren) behöver vattnas en gång i veckan under perioder då det inte regnar.

Övrigt: Namnet Hydrangea betyder vattenbägare. Det är en sammansättning av de grekiska orden för vatten och behållare: hydr (hydor) och angeion. Fördmodligen tyckte Linné – som namngav släktet år 1753 – att hydrangeornas blommor påminde om vattenbägare. I Japan kallas de för Ajisai, vilket betyder ”regnblommor”.