Innehåll:
Släkte: Syringa (Syrener)
Familj: Oleaceae (Syrenväxter)
Höjd: Upp till 700 cm
Bredd: Upp till 500 cm
Läge: Sol till halvskugga
Färg: Grader mellan vit och mörklila blommor, även svagt rödlila
Syrenen härstammar från Europa och Asien men är idag även uppskattad på andra sidan Atlanten. Syrenen var en extremt vanlig trädgårdsväxt för att den var lättodlad och trivdes bra i Sverige men har på senare år fått ge rum för mer exotiska växter då folks trädgårdskunskaper blivit bättre genom TV-program, böcker och Internet. Namnet syren kan vara något förvirrande då det både är namnet på arten syringa vulgaris men också namnet på det släkte syringa vulgaris ingår i. Anledningen till detta är att syringa vulgaris är den absolut vanligaste arten av syrener som man ser och planterar i Sverige, något som blir ännu klarare då det latinska ordet vulgaris betyder vanlig på svenska. Syringa vulgaris betyder följaktligen, en mycket vanlig art av släktet syrener.
Även om det finns runt 20 olika arter av syrener är syringa vulgaris den man förknippar mest med gamla traditionella svenska trädgårdar och skolavslutningar. Idag finns det ett antal variationer och arter att köpa i Sverige men syringa vulgaris är ändå den vanligaste. Syrenen är en buskväxt som man kan stamma upp till att bli ett mindre stamträd. Bladen är blanka och hjärtformade medan de små och väldigt starkt sötdoftande blommor växer i stora klasar som nästan täcker hela busken under blomningsperioden, tidig sommar.
En utav anledningarna till att syrenen var så, och fortfarande, är så pass populär är att den är så vansinnigt enkel att plantera. Så länge jorden inte är extrem åt något håll kommer syrenen med största sannolikhet klara sig utan några som helst problem, dock trivs den allra bäst i en något lerig jord som är rik på både näring och humus. Plantera helt enkelt plantan i jorden och låt den vara så kommer den med största sannolikhet slå rot och börja växa helt på egen hand. Några speciella knep behövs inte där inte.
Syrener är inte bara lätta att plantera, de är även enkla att sköta om. Som sig bör tar man bort skadade och vissna delar omedelbart och om man inte planerar att föröka sin syren genom fröbildning bör man ta bort de vissna blomklasarna när syrenen blommat färdigt. Tillåter man syrenen att bilda frön kommer det att kraftigt påverkanästa års blomningen och det är verkligen trist. Blomning går inte att göda fram utan det gäller bara att ha tålamod, göder man en syren kommer den bara växa sig större och bilda fler blad. Om man har en risig buske kan man glesa ut den något genom att beskära den, dock är det bäst om man gör detta i etapper för om man går för hårt fram kommer man få stora problem med antalet rotskott som sticker upp ur marken. Problemet med rotskott är stort nog som det är och det är det enda arbetsamma med en syren, man måste hålla efter den så att den inte tar över hela trädgården. Så fort man upptäcker ett rotskott bör det antingen grävas upp eller skäras av vid marknivån så att de inte tillåts börja växa, väl på plats är de lite svårare att bli av med utan mycket jobb.
Även om det går att föröka syrener med sticklingar och de rena arterna genom fröbildning är det absolut enklaste sättet att använda rotskotten. Rotskotten som i normala fall är ett stort problem är i sig en färdigbildad planta som kan grävas upp med rot och allt, transporteras och planteras där man vill ha den. Väl i jorden är den som vilken syren som helst och kräver samma skötsel som en normalstor syren. Rotskott kan bli ett problem nästan omedelbart så om man bara vill ha en buske bör man vara uppmärksam. att hålla efter rotskott är särskillt viktigt om man tänkte stamma upp sin syren.
Som många redan vet klarar en syren den svenska vintern alldeles utmärkt och det gäller ända upp till växtzon 7. På vintern innan den första snön har fallit och marken är lite vitfrusen kan det vara lättare att urskilja rotskotten, ta detta tillfälle att göra dig av med dem. I övrigt behövs ingenting för att syrenen skall överleva vintern, den är stark, tålig och klarar sig bäst på egen hand.