Figurklippning innebär att man klipper växterna så att de får olika former som de inte skulle få om de fick växa fritt. Trenderna inom trädgårdsvärlden har växlat fram och tillbaka under årens lopp och under vissa perioder har figurklippning varit extremt populärt och i princip synonymt med trädgårdsskötsel. Redan romarna använde figurklippning för att skapa vackra grönskande skulpturer i sina trädgårdar och figurklippta buskar var också ett mycket viktigt inslag i de legendariska franska 1600- och 1700-talsträdgårdarna som anlades i anslutning till Europeiska slott och herresäten. Dessa hade i sin tur hämtat inspiration från de Italienska trädgårdar som skapades under 1500-talet, t ex Boboliträdgården intill Palazoo Pitti i Florence. Under 1700-talet kom en motström, huvudsakligen från England, och de figurklippta växterna fick ge plats för mer vildinspirerade trädgårdstrender. Vid 1900-talets början fick den formella trädgården ett nytt uppsving vilket bland annat ledde till att den formella trädgården kring Blenheim Palace restaurerades. Ett annat berömt exempel på en formell trädgård där man kan njuta av vackert formklippta buskar är The Conservatory Garden i Central Park, New York.
Om du vill ha formklippta buskar i din trädgård kan det vara bra att börja med förhållandevis enkla skapelser såsom figurspaljéer och enkla geometriska figurer. Låt busken vara ha sin bredaste punkt nere vid basen så att alla grenar får sol och busken inte får problem med obalans. Försök följa buskens naturliga form när du klipper så att du arbetar med busken istället för mot den. När du väl bemästrar grundteknikerna kan du använda din nyvunna talang för att skapa vad du vill, allt ifrån abstrakt konst till elefanter och lejon.
När man börjar med formklippning är det säkrast att välja en riktigt robust buske som växer sig tät och är lätt att beskära. I Sverige brukar det fungera bra t ex cypresser (Chamaecyparis sp), buxbom (Buxus sp), klätterbenved (Euonymus fortunei) och idegran (Taxus sp). Om du vill arrangera en figurspaljé är murgröna (Hedera sp) ett lämpligt val.
Plantera din buske enligt de instruktioner som finns för just den arten eller sorten. Man kan börja formklippa busken redan vid planteringen på våren. Skär tillbaka de grenar som sitter längst ned eftersom de gynnar nytillväxt och skapar en välbalanserad buske med bred bas. Skär också bort alla grenar som korsar varandra, samt grenar som är döda, skadade eller i dåligt skick. Var inte rädd för att ta bort sådana grenar, platsen som uppstår kommer att fyllas med ny tillväxt. Under våren bör man gödsla sin formklippta buske så snart man kan notera ny tillväxt. Om man ska gödsla under sommaren eller ej beror huvudsakligen på vilken art/sort man odlar samt på jordmånen.
När sommaren kommer är det dags att beskära för att lyfta fram grundformen och se till att det man redan skapat bibehålls. Passa på att plocka bort vissna blad samtidigt eftersom det sällan är smickrande för en formell formklippt buske. Fortsätt sedan beskära varsamt under sensommar och höst, ända tills du kan se att tillväxten har börjat avta inför vintern. Regelbunden klippning är viktig, det fungerar inte att bara klippa några få gånger och tro att busken ska bli fin av det. Vinterskydda busken genom att täcka växtplatsen med kompost som du låter gå en bra bit upp kring stammen. Efter snöfall är det säkrast att borsta busken ren från snö eftersom tung snö, särskilt blötsnö, kan påverka buskens form.
Exakt hur man ska formklippa sin buske beror helt på vilken form man vill uppnå. Det är därför svårt att ge några generella riktlinjer. Bäst är att söka upp information om just den typ av formklippning man är intresserad av, t ex geometrisk formklippning eller figurklippning. Vissa former kan lätt skapas på något eller några får år, medan andra kan ta flera decennier att få perfekta.