Innehåll:
Mullvaden kan underminera gräsmattan i sin jakt på mumsiga daggmaskar och skapa fula mullvadshål. Det är framförallt under sommaren som mullvaden kan bli ett problem för trädgården, under vintern kryper daggmaskarna längre ned för att komma undan tjälen och mullvadarna följer med dem. Mullvaden tillbringar hela sitt liv under jord och man ser därför i princip aldrig till den, bara hålen den lämnar efter sig.
Att få bort mullvadar som slagit sig ner i trädgården är svårt, men det finns några knep att ta till. Till att börja med bör man försöka göra sin gräsmatta så svårgrävd som möjligt så att mullvaden tycker den är jobbig och flyttar någon annan stans.
Se till att din gräsmatta är riktigt tätvuxen eftersom en tätvuxen gräsmatta får en tät matta av sammanvävda rötter under jordytan som inte är helt lätt för mullvaden att ta sig igenom. Gödsla gräsmattan så den växer sig riktigt tät. Det är också bra att klippa gräsmattan regelbundet eftersom detta stör mullvaden och gör det lättar att upptäcka nya hål och gångar. Bäst är att välja hög klipphöjd eftersom det gör det enklare för gräsrötterna att växa till sig ännu mer.
Man bör regelbundet kontrollera hela gräsmattan så att man kan upptäcka mullvadshål och mullvadsproblem på ett tidigt stadium. Om du upptäcker underjordiska gångar eller små jordhögar, åtgärda dem omedelbart så att inte mullvadarna etablerar sig i din trädgård. Underjordiska gångar kan man trampa till med foten. Om det är ett större område som blivit ansatt kan man använda en tung vält istället. Jordhögar ska plattas till så att gräset kan etablera sig på nytt.
När man förstört mullvadens gångar och hål är det vanligt att det inom kort dyker upp nya i gräsmattan, eftersom mullvaden är en energisk grävare. Du måste vara mer energisk än mullvaden för att få den att flytta.
Du kan försöka skrämma bort mullvadarna på olika sätt, men tänk på att det inte finns någon metod som fungerar i 100% av alla trädgårdar. Ibland måste man prova sig fram mellan många olika skrämseltaktiker innan man upptäcker vad som fungerar. En vanlig metod är att använda sig av ljud som mullvadar är kända för att ogilla. En annan ekologisk metod är att fylla hålen med någonting som mullvadarna ogillar. Vissa odlare har nått framgång med vanlig vitlök, medan andra använt avföring från katter eller minkar. Det kan också fungera att plantera lökar ur familjen Fritillaria, t ex ängsklocka och kejsarkrona i trädgården.
Man kan också använda sig av fällor, men då måste man vara beredd att lägga ned mycket arbete eftersom de måste vittjas regelbundet. Det finns flera olika typer av mullvadsfällor på marknaden.
Gasning är en tredje metod, men det kan vara farligt och är inget man ska ge sig på innan man satt sig in väl i hur det fungerar. Var inte rädd för att fråga om hjälp, t ex hos din lokala trädgårdshandlare och hos anticimex. Det kan vara värt att betala en fackman att göra det så för att undvika skador på familjmedlemar eller andra djur i trädgården.
Vissa katter och hundar älskar att jaga mullvadar och i en del villaområden kan man tydligt se hur mullvadshögarna saknas i de områden som tillhör en viss katt eller hunds territorium.
Om mullvadar hunnit underminera gräsmattan så pass mycket att grästuvor börjat dö är det bäst att ta bort de döda grästuvorna och fylla ut under dem med en blandning av toppdressing och kompostjord. Se till att ytan blir jämn och fin och så sedan ny gräsfrön. (Det är viktigt att välja rätt sorts gräsfröbladning så att det nya gräset passar ihop med resten av gräsmattan.) Vattna varje dag så att det blir lätt för gräsfröna att gro.
En gräsmatta som utsätts för mullvadsangrepp behöver extra omvårdnad för att kunna läka och återhämta sig. Det blir viktigare än någonsin att vattna gräsmattan regelbundet om sommaren är torr och aldrig låta rötterna torka ut. Fuktig jord stimulerar rotbildningen och ju mer rötter, desto jobbigare för mullvaden att gräva. Det är en av de främsta anledningarna till att nya gräsmattor är extra känsliga för mullvadsangrepp – mullvadarna älskar dem eftersom de är så lättgrävda.
Ibland kan det kännas som att mullvaden kommit till världen enbart för att irritera oss trädgårdsodlare, men sanningen är ju att den fyller flera viktiga funktioner i naturen. Den är till exempel expert på att leta upp snäckor, sniglar och insekter och därigenom hindra sådana populationer från att växa till sig explosionsartat i trädgården.